EVO KO ĆE BITI DOMAĆIN ISTORIJSKOG SUSRETA: Kim i Tramp bi mogli da se sastanu u ovoj zemlji, ali iz jednog veoma bizarnog razloga
Foto: AP

SVET ČEKA OVAJ SASTANAK

EVO KO ĆE BITI DOMAĆIN ISTORIJSKOG SUSRETA: Kim i Tramp bi mogli da se sastanu u ovoj zemlji, ali iz jednog veoma bizarnog razloga

Planeta -

Mnoge države su se ponudile da budu domaćini susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

U uži izbor je ušla Mongolija i to zbog problema koji Kim ima sa svojim avionom. Mongolija je neutralna teritorija, ali i jedina bezbedna opcija za severnokorejskog lidera, zbog starosti njegovog aviona.

Kim će najverovatnije biti ograničen na 3.000 kilometara, pišu strani mediji. Njegov avion iz sovjetske ere nije u mogućnosti da leti dalje bez stajanja da natoči gorivo.

Kimov privatni avion IL-62 može da leti i do 10.000 kilometara, ali eksperti smatraju da ne bi mogao toliko daleko da ide bezbedno.

Sa tom idejom nije saglasan Din Čeng, istraživač u Azijskom istraživačkom centru Heritažd fondacije.

"Ideja da su njegove letelice toliko kratkog leta, jednostavno nisu tačne. Severna Koreja poseduje i dva Tupoljeva Tu-204 i mogu da lete i oko 6.000 kilometara. Napravljeni su da se takmiče sa Boingom 757 i slični su mu", kaže Čeng i smatra da Kim želi duži let.

Ulan Bator, glavni grad Mongolije, ranije je organizovao sastanak japanskih i severnokorejskih zvaničnika.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track