Najnovije vesti

JOŠ JEDNA POBEDA ASADOVIH SNAGA! DŽIHADISTI PREDALI ENKLAVU KOD DAMASKA: Sirijci preuzimaju uporišta ekstremista u okolini prestonice
Foto: AP / SANA

istočni kalamun

JOŠ JEDNA POBEDA ASADOVIH SNAGA! DŽIHADISTI PREDALI ENKLAVU KOD DAMASKA: Sirijci preuzimaju uporišta ekstremista u okolini prestonice

Planeta

Sirijska državna televizija javila je danas da su pobunjenici predali enklavu severoistočno od Damaska i da prelaze u oblasti pod kontrolom opozicije na granici sa Turskom.

Ovo povlačenje moglo bi da znači još jednu pobedu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

 

Za sada, pobunjenici u istočnom Kalamunu, zavučenoj teritoriji severoistočno od sirijske prestonice, nisu se oglasili o tome.

 

Asad, uz podršku Rusije i Irana, nastoji da povrati kontrolu nad poslednjih nekoliko pobunjeničkih enklava u blizini Damaska, postigavši zamajac posle poraza u Istočnoj Guti, poslednjem velikom uporištu džihadista nadomak prestonice.

foto: Reuters

Istočni Kalamun nalazi se 40 kilometara od Damaska i obuhvata nekoliko naselja na planinskom terenu.

 

Državna televizija navodi da će 3.200 ekstremista i njihovih porodica, kako se očekuje, napustiti to područje i da će biti prebačeni u Idlib i Džarablus, teritorije u rukama pobunjenika na granici s Turskom.

 

Istovremeno, sirijska vojska i njihovi saveznici pojačali su bombardovanje enklave pod zasedom južno od Damaska.

foto: Reuters / Ali Hashisho

Na snimcima države sirijske televizije vide se oblaci dima iznad distrikta Al-Hadžar al-Asvad, dela enklave u kojoj se nalazi palestinski kamp Jarmuk koji je pod kontrolom Islamske države i drugih džihadističkih grupa.

 

UNRWA, agencija UN koja brine o palestinskim izbeglicama, saopštila je da je duboko zabrunuta zbog sudbine hiljada civila među kojima su i palestinske izbeglice u Jarmuku i okolnim oblastima.

 

Posle osvajanja istočnog Kalamuna i enklave južno od Damaska, ostaće još samo jedna pobunjenička enklava pod opsadom, severno od grada Homsa, konstatuje Rojters. Međutim, britanska agencija napominje da veliki delovi Sirije na granicama sa Jordanom, Izraelom, Turskom i Irakom ostaju izvan Asadove kontrole.

 

Ekstremisti drže deo teritorije na jugozapadu i severozapadu, dok milicije na čelu s Kurdima, uz podršku SAD, kontrolišu veliki deo severne i istočne Sirije.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Ali Hashisho

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...