(VIDEO) NEKAD JE OVO BILO FINO MESTO ZA ŽIVOT, A DANAS JE TOKSIČNI GRAD DUHOVA: Snimci iz vazduha otkrili šta je sve uništila jedna moćna kompanija
Foto: Youtube/Printscreen

STRAŠNI PRIZORI

(VIDEO) NEKAD JE OVO BILO FINO MESTO ZA ŽIVOT, A DANAS JE TOKSIČNI GRAD DUHOVA: Snimci iz vazduha otkrili šta je sve uništila jedna moćna kompanija

Planeta -

U junu 1957. godine Diznilend u Kaliforniji je predstavio novu zgradu od plastike koja je u to doba izgledala prilično avangardno.

Taj deo parka nazvali su Zemlja budućnosti, a sve je sponzorisao Monsanto, tada jedna od najvećih hemijskih kompanija na svetu. Međutim, ista kompanija privući će pažnju jednom drugom vizijom budućnosti i gradom Aniston u Alabami.

Tamo je od 20-ih godina prošlog veka Monsanto proizvodio PCB, hemikaliju koja se koristila za proizvodnju maziva, mastila, boja i električne opreme.

PCB je zabranjen u Americi 1979. godine zbog straha od njegove toksičnosti, ali šteta po grad Aniston već je bila učinjena. Između 1929. i 1971. u atmosferu je otpušteno nekih 27 tona PCB-a, u obližnji kanal izliveno je još 810 tona, a 32.000 tona deponovano je na otvorena odlagališta nedaleko centra grada, navodi se u izveštaju koji je 2005. objavila Agencija za zaštitu okoline.

PCB se u okolini zadržava dosta dugo i detektovan je u vodi i vrlo daleko od mesta gde je ostavljen. Dugotrajna izloženost ovoj hemikaliji uzrokuje kožni osip kod ljudi i promene u krvi i urinu koje da označavaju oštećenje bubrega. 2013. godine Agencija za istraživanje raka proglasila je PCB kancerogenim.

Fotograf Metju Aselin je istraživao Aniston i bio je prilično šokiran onim što je pronašao. Koristeći sopstvene fotografije i one arhivske, podatke sa suda i oglase samog Monsanta, ali i priče običnih građana, Aselin je napravio knjigu koja ozbiljno ugrožava Monsantovu reputaciju i praksu. Aselinov rad je nominovan i za nemačku nagradu za fotografiju Borse.

"Igram se vatrom, siguran sam", rekao je.

Fotografije pokazuju propadanje grada, prazne zgrade, napuštene proizvodne hale i trošne kuće obrasle travom. Ni lokalno stanovništvo nije ništa manje melanholično. Na jednoj je prikazan Dejvid Bejker (65) koji pognute glave stoji nad grobom svog brata.

Ispod slike piše: "Teri Baker je umro kad mu je bilo 16 godina od tumora na mozgu i raka pluća uzrokovanih PCB-om. Prosečni nivo PCB-a u Anistonu je 27 puta veća od nacionalnog proseka".

U februaru 2003. stanovnici Anistona dobili su odštetu od Monsanta u iznosu od 700 miliona dolara. Optužili su kompaniju da je zagadila grad i naškodila građanima i da je decenijama bila svesna štetnosti PCB-a po ljude i okolinu, ali da nije preduzela ništa.

Godine 2007. visok nivo PCB-a još uvek je bio detektovan u obližnjim rečicama. Na jednoj Aselinovoj fotografiji iz 2012. jedna rečica prikazana je potpuno crvena.

Odšteta iz 2003. je tek mala pobeda u dugačkom i teškom ratu koji protiv moćne kompanije vode mnoge zajednice u SAD-u i svetu. Ti sudski procesi bacaju novo svetlo na sistem lobiranja u SAD-u koji iskrivljuje demokratske procese i često rezultira time da političari, naučnici i stručnjaci staju na stranu kompanije i idu protiv farmera i zajednica.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track