(VIDEO) KRAJ NEREDA U KOJIMA JE POGINULO 7 LJUDI: Ortega otkazao reformu socijalnog sistema
Foto: EPA

ODUSTAO

(VIDEO) KRAJ NEREDA U KOJIMA JE POGINULO 7 LJUDI: Ortega otkazao reformu socijalnog sistema

Planeta -

MANAGVA - Predsednik Nikaragve Danijel Ortega izjavio je da je otkazana planirana reforma sistema socijalne zaštite, koja je izazvala proteste prethodnih dana u kojima je stradalo sedam osoba.

"Prethodna rezolucija, od 16. aprila, koja je započela celu ovu situaciju, opozvana je, poništena, stavljena na stranu", rekao je Ortega.

Proteste su u sredu započeli radnici i poslodavci Nikaragve, gnevni zbog plana prema kojem bi oni morali da izdvajaju veće doprinose za penzioni sistem, a novi zakon uz to predviđa i smanjenje penzija za pet odsto. To su ujedno bili i najveći protesti i najveća kriza koja je zahvatila ovu siromašnu centralnoameričku zemlju otkako je Ortega pre 11 godina došao na vlast.

Tokom protesta mnogi lokali su bili pljačkani i polupani, a nevladine organizacije su prenele da je tokom njih stradalo čak 25 osoba.

foto: EPA

Na okončanje nasilja u toj zamlji pozvao je i papa Franja u vom govoru na Trgu Svetog Petra u Rimu, koji je zatražio "mirno rešavanje svih razlika, uz osećaj odgovornosti".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track