PODMUKLI UDARAC TRAMPU: Evo zašto se novi trgoviski dil nikako neće svideti predsedniku SAD
Foto: EPA

SPORAZUM MEKSIKA I EU

PODMUKLI UDARAC TRAMPU: Evo zašto se novi trgoviski dil nikako neće svideti predsedniku SAD

Planeta -

Meksiko i Evropska unija postigli su dogovor o novom trgovinskom sporazumu kojim praktično eliminišu carine u međusobnoj trgovini.

Obiman dokument će pojednostaviti carinske procedure i ukinuti tarife na "praktično sve" proizvode kojima se trguje između zemalja članica EU i Meksika, javlja američka tv mreža Si-En-En (CNN) pozivajući se na saopštenje Evropske komisije objavljeno u subotu.

Predstavnici Meksika i EU su najavili još prošle godine da će ubrzati pregovore kako bi ažurirali trgovinski sporazum potpisan 2000. godine, pošto su Sjedinjene Države zapretile uvođenjem tarifa na uvoz meksičke robe i povlačenjem iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

CNN ocenjuje da zvaničnici Meksika i EU " izgleda direktno udaraju na mere američkog predsednika Donalda Trampa izjavama u kojima hvale sporazum kao odbranu 'otvorene' i na 'propisima zasnovane' trgovine".

"Meksiko i EU su delovali zajedno i postigli rešenje na obostranu korist. Uradili smo to kao partneri koji su spremni da razgovaraju kako bi odbranili svoje interese, i koji su istovremeno spremni na kompromise kako bi ispunili očekivanja druge strane", izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Sporazum, kako navodi američka televizija, predstavlja iskorak Meksika od oslanjanja na trgovinu sa Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici takođe kažu da sporazum otvara vrata kompanijama u Evropskoj uniji ili Meksiku da učestvuju na tenderima za državne ugovore u inostranstvu, kao i da reguliše radne, bezbednosne i standarde zaštite životne sredine.

Podrobni detalji sporazuma će biti predmet daljih pregovora pre nego što bude ozvaničen.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track