MALI, ALI OPASNO JAKI! ONI POSTAJU NAJMOĆNIJA ARMIJA NA SVETU? Maleni grad-država juriša na presto vojnih sila!
Foto: Reuters

AVIJACIJA I MORNARICA ZA PONOS

MALI, ALI OPASNO JAKI! ONI POSTAJU NAJMOĆNIJA ARMIJA NA SVETU? Maleni grad-država juriša na presto vojnih sila!

Planeta -

Kada razmišljate o zemljama koje imaju najjače vojske e na svetu, na um vam padaju divovi poput Amerike, Rusije, Kine i Velike Britanije. U Aziji i posebno jugoistočnoj Aziji obično se pominju Kina, Indonezija, Vijetnam i Tajland.

Ali država koja se ponosi najboljim vazduhoplovnim snagama i mornaricom u regionu, a ima vojsku koja se smatra jednom od najmoćnijih u svetu, je mala ostrvska gradska država sa samo pet miliona stanovnika - Singapur.

Koncept snažne vojske je ukorenjen u Singapuru od kada je 1965. godine postao nezavisna država od Malezije.

"Istorijski gledano, Singapur je imao prilično burne odnose sa svojim neposrednim susedima, odnosno Indonezijom i Malezijom", rekao je za Biznis insider Kolin Koh Sve Lean, naučni saradnik na programu pomorske bezbednosti u školi S. Radžaratnam za međunarodne studije.

foto: Reuters

Kao rezultat, Singapur je morao da investira u svoje snage bezbednosti.

"Postojao je osećaj u Singapuru da je ta zemlja izuzetno ranjiva jer je tako mala"rekao je Skot Harold, zamenik direktora RAND korporacije, centra za azijsku i pacifičku politiku.

Međutim, sa malom populacijom i teško bilo kakvom teritorijom za trening, a kamoli za borbu, postalo je jasno da jedini način na koji bi mogli osigurati svoju zemlju bio je to što će nadmašili svoje potencijalne konkurene kroz vrhunsku tehnologiju.

Singapurska vazduhoplovna snaga poseduje 60 američkih aviona F-16C / D i 40 F-15SG koji su dizajnirani specijalno za vazduhoplovne snage u Singapuru. Oni takođe imaju i 20 AH-64D "Apache longbow" helikoptera, koji su jedni od najboljih vojnih letelica koje su trenutno u službi.

foto: EPA

Singapurska mornarica poseduje šest skrivenih frigata klase "Formidable", licencirane verzije francuske fregate klase "La Fajet", proizvedene u Singapuru.

Vojska je mala u poređenju sa nekim od njenih regionalnih rivala, sa samo 72.000 aktivnih ljudi. Međutim, ona ima najbolju opremu a većina je u potpunosti proizvedena ili poboljšana od strane domaćih kompanija.

Ovo uključuje glavni borbeni tenk Leopard 2SG, vozila Bioniks i Tereks. Zemlja takođe ima obaveznu vojnu službu i može brzo mobilizovatii svoju vojsku za rat.

Sva ova vrhunska oprema je veoma skupa. Ali uprkos maloj veličini, Singapur je uspeo da postane globalna ekonomska i vojna sila.

Prošle godine magazin Global Finans je Singapur rangirao kao četvrtu najbogatiju zemlju u svetu po pitanju BDP, i uspeo je da ostane visoko na toj listi decenijama.

foto: EPA

Ova država je istorijski imala visok budžet za odbranu, obično je iznosio oko tri do četiri odsto njenog BDP. Ove godine vojni budžet, 14,76 milijardi dolara, čini 18 odsto godišnjeg budžeta Singapura.

Ali ono što stvarno postavlja Singapur iznad suseda u oblasti tehnologije i opreme, jeste činjenica da je sve integrisano u jednu kohezivnu borbenu silu.

"Ne samo da imaju vrhunsku opremu, već znaju kako to funkcioniše za razliku od svih drugih zemalja u jugoistočnoj Aziji", izjavio je zamenik direktora Centra za strateške poslove Brajan Harding.

foto: Profimedia

"Oni se fokusiraju na to da njihovi sistemi funkcionišu zajedno i da imaju interoperabilnost između usluga. Oni su visoko profesionalna vojska", rekao je Harding.

Ali vojska u Singapuru ima veliki problem - geografija. Na ostrvu jednostavno nema dovoljno prostora za obuku borbenih snaga.

"Ako ste u borbenom avionu koji leti tri ili četiri stotine milja na sat, vrlo brzo napuštate Singapurski vazdušni prostor", rekao je Harold.

Kao rezultat toga, Singapur je poslao svoje vojnike i veliki deo svoje opreme u inostranstvo. Kadrovske i vazdušne eskadrile Singapura nalaze se u SA, Australiji, Novom Zelandu i Tajvanu.

Kurirr.s/ Biznis insajder

Foto: EPA, Reuters, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) VOJSKA KAKVU BI SVI ŽELELI! Ili zašto je preskakanje konopca bitno za borbenu gotovost?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja