TRAMPOVA DESNA RUKA BI U OBRAČUN S PUTINOM! POMPEO: Naoružati Ukrajince i Gruzijce i poslati ih na Rusiju!
Foto: EPA

ON JE VIĐEN ZA ŠEFA DIPLOMATIJE SAD

TRAMPOVA DESNA RUKA BI U OBRAČUN S PUTINOM! POMPEO: Naoružati Ukrajince i Gruzijce i poslati ih na Rusiju!

Planeta -

Donedavni šef CIA i budući prvi čovek Stejt Departmenta je u izglaganju pred američkim Kongresom rekao da sankcije protiv Moskve, proterivanje diplomata, jačanje nuklearne sile američke vojske nisu dovoljni, te da je prošlo vreme "mekane politike" SAD prema Rusiji.

Pompeo je predložio da SAD "naoružavaju hrabre mladiće koji se opiru ruskom ekspanzionizmu u Ukrajini i Gruziji".

"Rusija i dalje deluje agresivno, što joj je omogućeno godinama naše mekane politike prema agresiji. To je sada gotovo. Popis akcija ove administracije jeste da Vladimir Putin plati cenu. Obnavljamo našu ionako jaku vojsku i jačamo svoje nuklearno zastrašivanje. Nametnuli smo teške sankcije i proterali više ruskih diplomata i obaveštajaca iz SAD nego u bilo koje vreme od kraja Hladnog rata. Naoružavamo hrabre mlade ljude i žene koji se opiru ruskom ekspanzionizmu u Ukrajini i Gruziji. Ovaj popis je dužii i siguran sam da ću imati priliku da ga proširim. Akcije ove administracije jasno pokazuju da je strategija nacionalne sigurnosti predsednika Trampa s pravom prepoznala Rusiju kao opasnost za našu zemlju. Naši diplomatski napori s Rusijom biće veliki izazov, ali se, kao i sve prijašnje konfrontacije s Moskvom, moraju nastaviti", rekao je Pompeo.

Predstavnik parlamentarne većine Gruzije Zviad Kvachantiradze je istakao da se "Tbilisi raduje američkoj strateškoj politici prema Gruziji".

"Ova izjava ukazuje na to da američka strateška politika prema Gruziji ostaje nepromenjena i moramo se radovati tome. Mislim da je sve već unapred dogovoreno između naših zemalja. Naši odnosi su regulisani kroz niz obvezujućih dokumenata, uključujući najvažniji, Povelju o strateškom partnerstvu. Mislim da smo u odnosima s SAD na dobrom putu", rekao je Zviad Kvachantiradze.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track