(VIDEO) DŽABA PREGOVORI PJONGJANGA I VAŠINGTONA: Evo kako bi Severna Koreja mogla da izazove svetsku NUKLEARNU KATASTROFU mimo Kimove volje!
Foto: Printscreen Youtube

opasno

(VIDEO) DŽABA PREGOVORI PJONGJANGA I VAŠINGTONA: Evo kako bi Severna Koreja mogla da izazove svetsku NUKLEARNU KATASTROFU mimo Kimove volje!

Planeta -

Zemljotres magnitude 2,3 stepena zabeležen je 47 km severozapadno od Giljua, u provinciji Severni Hamgiong, u ponedeljak oko 4,31 ujutro, prema Korejskoj meteorološkoj administraciji (KMA).

Severnokorejska lokacija za nuklearna testiranja na Pungje-riju se nalazi u istom regionu u planinskom području Kilju, dva kilometra južno od Mantapsana.

Udar se desio na dubini od pet kilometara, a možda je bio izazvan šestim i najvećim podzemnim nuklearnim testom u septembru prošle godine, saopštila je KMA.

Od te eksplozije region je pogodilo devet zemljotresa.

"Epicentar zemljotresa bio je udaljen sedam kilometara od mesta testiranja", rekao je portparol KM i dodao da različiti znaci su potvrdili da je zemljotres bio prirodan i različit veštačkog uzrokovanog podzemnom eksplozijom".

Najmanje 200 ljudi poginulo je kada se "nedovršeni" tunel srušio u podzemnoj nuklearnoj bazi 10.septembra prošle godine.

Zbog te katastrofe poginulo je oko 100 radnika koji su radili na izgradnji novog tunela u objektu, jedinoj poznatoj lokaciji Severne Koreje za nuklearne testove.

Naučnici su upozorili da bi "nestabilna" lokacija mogla da izazove nove eksplozije zbog pređačnjih testova. Ekspertska analiza satelitskih slika pokazuje da je test sajt ukopan duboko pod Mantapom veoma oslabljen.

Kao rezultat kolapsa, može se očekivati curenje radioaktivnog otpada iz pukotina na planini,a opasne materje mogu naći put do drugih zemalja.

Lan Ksiaoking, istraživač na Institutu za atmosfersku fizičku saradnju, rekao je da će masovna eksplozija prouzrokovana kolapsom može da radioaktivni materijal pošalje u stratosferu. Toksični oblak radioaktivnog materijala mogao bi tako da se "proširi na celu hemisferu", rekao je on.

Ali s obzirom na prijavljenu nestabilnost poligona, nije verovatno da će Severna Korea izvršiti još jedan test.

Izgleda da je Severna Koreja posvećena deuklearizaciji nakon odmrzavanja u odnosima sa SAD i Južnom Korejom u poslednjih nekoliko meseci.Tokom vikenda Kim Džong-un je obustavio probe na poligonu.

Kurir.rs/Daily star

Foto: Printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track