(FOTO, VIDEO) KIM STIGAO U JUŽNU KOREJU: SRCE MI BIJE KAO LUDO! Dva lidera se držala za ruke i zajedno skoknula preko granice!
Foto: AP, EPA

istorija

(FOTO, VIDEO) KIM STIGAO U JUŽNU KOREJU: SRCE MI BIJE KAO LUDO! Dva lidera se držala za ruke i zajedno skoknula preko granice!

Planeta -

Kim Džong-un postao je prvi severnokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od kako je poluostrvo podeljeno ratom iz 1953. godine.

BBC piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lider Severne i Južne Koreje Mun Džae-in rukovali na granici.

Osim toga, oni ističu da se tokom njihovog susreta dogodio trenutak kada se "cela Severna Južna zaledila“ – dvojica lidera su se rukovala i to na obe strane granice demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Publika potom sa iznenađenjem gledala kako Kim Džong-un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Severnu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vreme držeći se za ruke.

BBC ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu. "Istorija počinje sada", rekao je lider Južne Koreje, dok je Kim Džong-un rekao da mu srce bije kao ludo i našali se rekavši "nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam doneli". Podsećamo, pre samo nekoliko meseci odnosi između dve Koreje bili su mnogo lošiji, a sada bi dve zemlje mogle da diskutuju o mirovnom sporazumu i nuklearnom naoružanju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track