(VIDEO) SVI PRIČAJU O SUSRETU LIDERA KOREJE, ALI ZABORAVLJAJU JEDNU STVAR: Istorijski sastanak ipak nije onakav kakvim se čini!
Foto: AP

VEĆ VIĐENO?

(VIDEO) SVI PRIČAJU O SUSRETU LIDERA KOREJE, ALI ZABORAVLJAJU JEDNU STVAR: Istorijski sastanak ipak nije onakav kakvim se čini!

Planeta -

Susret lidera Severne i Južne Koreje proglašen je istorijskim. Dvojica čelnika čvrsto su zagrlila jedan drugog, široko se nasmešila, snažno se rukovala i nazdravila šampanjcem.

Mediji su pomenuli da su zaobiđene uobičajene diplomatske formalnosti i da je atmosfera bila iznenađujuće opuštena. Južnokorejski predsednik je rekao kako dve zemlje moraju "zajednički nastaviti putem pomirenja i saradnje", a severnokorejski lider je uzvratio rečima: "Nećete biti razočarani".

foto: AP

"Zvuči vam poznato? Trebalo bi, jer radi se o novinarskim izveštajima sa susreta južnokorejskog predsednika Kim Dae-junga i severnokorejskog vođe Kim Džong-ila održanog 2000. godine u Pjongjangu. Sličnost s sastankom Moon Džae-ina i Kim Džong-una, sina Kim Džong-ila, u pograničnom mestu nesumnjiva je”, piše kolumnista Vašington posta Maks But.

Dva slična samita neslavno su propala

Ako ništa drugo – ističe But – sastanak dvojice vođa iz 2000. godine imao je konkretne rezultate. Ne samo deklaraciju o okončanju Korejskog rata nego i jasne korake ka stvaranju zajedničkog industrijskog kompleksa u Kaesongu, omogućavanju turistima iz Južne Koreje posetu Severnoj Koreji, kao i ponovne susrete razdvojenih porodica.

foto: AP

U periodu od 1998. do 2008. Južna Koreja dala je Severnoj Koreji oko 8 milijardi američkih dolara ekonomske pomoći s nadom da će to omekšati režim u Pjongjangu. Te 2000. godine južnokorejski predsednik Kim Dae-jung dobio i Nobelovu nagradu za mir za sve te napore.

Pa ipak, ta je “Sunčeva politika” u to vreme objavljena s velikim entuzijazmom i očekivanjima, naprosto propala. Uprkos obećanjima, Severna Koreja nije učinila ništa kako bi zaustavila nuklearne i raketne programe.

"Da, dobro je što se dvojica korejskih vođa susreću i razgovaraju. To je sigurno bolje od svega što smo videli proteklih godina dok je Severna Koreja testirala nuklearno oružje i rakete, a američki predsednik Donald Tramp obećavao Pjongjangu "vatru i bes". No, nemojmo sanjariti da su dvojica čelnika učinila išta istorijsko", piše Vašington post.

"Severnokorejski nuklearni i raketni programi napredniji su nego ikad, a Kim se nije iznenada probudio kao liberalni mirotvorac", zaključuje kolumnista.

Kurir.rs/ Vašington post

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track