NOVI EKSPERIMENT OTKRIO PUT DO LJUDSKE BESMRTNOSTI: Evo zašto je javnost ipak ostala zgrožena
Foto: Printscreen

ekstreman ogled

NOVI EKSPERIMENT OTKRIO PUT DO LJUDSKE BESMRTNOSTI: Evo zašto je javnost ipak ostala zgrožena

Planeta -

Svinjski mozgovi prvi put su uspešno očuvani u životu van tela za vreme novog kontroverznog eksperimenta koji bi ljudima jednog dana mogao da omogući besmrtnost.

Mozgovi više od stotinu svinja uspeli su da prežive do 36 sati posle dekapitovanja glave, saopštili su istraživači sa Univerziteta Jejl.

Novi eksperiment mogao bi da otvori put transplantaciji mozga i omogući ljudima u budućnosti da postanu besmrtni povezivanjem njihovih mozgova sa veštačkim sistemima koji bi ih održavali u životu posle propadanja tela.

Doktor Nenad Šestan predstavio je novu metodu na naučnom skupu na Nacionalnom institutu za zdravlje u Betesdi u Merilendu.

Naučnici su uspešno uspeli da ostrane glave između 100 i 200 svinja i ožive njihove mozgove posle odvanja glave od tela.

Organi su bili povezani sa sistemom zvanim "BrainEX", koji je ključne delove mozga snabdevao krvlju bogatom kiseonikom. Sistem je sadržao i hemikalije koje sprečavaju stvaranje otoka.

Doktor Šestan je naveo da je tokom eksperimenta otkriveno da su milijarde moždanih ćelija bile žive i zdrave, i da postoji mogućnost da se mozgovi beskonačno dugo održavaju u tom stanju.

Sledeći korak, ističe, bio bi povraćanje svesti. Neurolog navodi da tim za sada još nije pokušavao to da izvede jer je reč o "vrlo nepoznatom terenu".

Ovaj eksperiment je veoma značajan jer postoje velike sličnosti između načina funkcionisanja svinjskog i ljudskog mozga, kažu naučnici.

Ipak, mnogi nisu bili oduševljeni eksperimentom. Dosta korisnika interneta ocenilo je eksperiment kao neetičan.

"Ovo je čisto zlo. Potpuno odsustvo empatije", istakao je jedan od komentatora.

"Možete ovo smatrati uspehom jedino ako imate moralnost doktora Mengelea", naveo je drugi.

Kurir.rs/Technologyreview.com

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja