(VIDEO) SKUP PODRŠKE UČITELJICI KOJA JE VELIČALA HITLERA I DOBILA OTKAZ: Ukrajinka tvrdi da joj je Fejsbuk nalog hakovan, ali nije dozvolila proveru
ilustracija, Foto: Tviter/springpronces

Izgubili kompas

(VIDEO) SKUP PODRŠKE UČITELJICI KOJA JE VELIČALA HITLERA I DOBILA OTKAZ: Ukrajinka tvrdi da joj je Fejsbuk nalog hakovan, ali nije dozvolila proveru

Planeta -

U Lavovu je održan skup podrške poslanici Gradskog saveta iz redova nacionalističke partije "Sloboda“, učiteljici Marjani Batjuk, koja je dobila otkaz u školi zbog toga što je na Fejbuku objavila poruku posvećenu danu rođenja nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Na skup je došlo više od dve stotine ljudi, uključujući članove "Slobode“.

Rukovodilac lavovskog ogranka partije Ljubomir Meljničuk izjavio je na mitingu da organizacija namerava da brani Batjukovu na sudu i da dokaže da ona nije objavila skandalozni post. Tokom skupa je počelo i prikupljanje potpisa za ostavku direktora škole.

Prema pisanju medija, 20. aprila Marjana Batjuk je na svojoj stranici na Fejsbuku objavila fotografiju Hitlera uz natpis "Veliki čovek, u svakom slučaju“ i navela dva citata iz njegove knjige.

Post je kasnije nestao, a žena je izjavila da joj je stranica na Fejsbuku bila hakovana. Gradske vlasti su saopštile da je poslanica odbila da omogući stručnjacima da otvore njen nalog radi provere da li je bila meta hakerskog napada. Rukovodstvo škole je odlučilo da otpusti učiteljicu.

Marjana Batjuk je poslanik Lavovskog gradskog saveta od 2015. godine. Među njenim inicijativama su postavljanje crveno-crne zastave "Organizacije ukrajinskih nacionalista — Ukrajinske ustaničke armije“ na toranj Gradske većnice u Lavovu, kao i ideja da se zabrani pevanje pesama na ruskom jeziku.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track