(FOTO, VIDEO) OTKRIVENA TAJNA ULOGA ŠVAJCARSKE U HLADNOM RATU: Ovo je bio zadatak misteriozne jedinice P-26
Foto: Reuters

POSLE 27 GODINA

(FOTO, VIDEO) OTKRIVENA TAJNA ULOGA ŠVAJCARSKE U HLADNOM RATU: Ovo je bio zadatak misteriozne jedinice P-26

Planeta -

Dugo očekivani izveštaj o strogo čuvanoj tajni švajcarske vojne jedinice iz perioda Hladnog rata, konačno je objavljen je 27 godina pošto je napisan.

Izveštaj "Kornu" otkriva da je neutralna Švajcarska imala iznenađujuće blisku saradnju sa Velikom Britanijom, članicom NATO.

Međutim, neki čitaoci su ostali razočarani, jer je švajcarska vlada detaljno redigovala detalje izveštaja.

"P-26", jedinica od 400 pripadnika vojske Švajcarske, dizajnirana je da "ostane iza" i odupre se mogućoj sovjetskoj invaziji. Izveštaj je dobio ime po švajcarskom sudiji Pjeru Kornu koji ga je napisao.

Kada je 1991. otkriveno postojanje jedinice P-26 ograničene informacije koje su o njoj postojale sugerisale su da su njeni službenici blisko sarađivali sa brojnim članicama NATO.

Od posebnog značaja su bile glasine - sada potvrđene delimičnim objavljivanjem izveštaja - da je"P-26" imao vrlo bliske veze sa britanskim službama bezbednosti, među kojima je najviše MI5 i MI6.

Švajcarska jedinica redovno je putovala u Britaniju, gde su njegovi članovi, često koristeći lažne lične karte, obučavani za borbe u gerilskom ratu, uključujući i sabotažne tehnike.

U jednoj od konkretnih vežbi pripadnici su naučeni kako da raznesu rafinerije, dok su u drugoj učili iskakanje iz helikoptera u pokretu na palubu podmornice.

"P-26" je takođe imao planove za preseljenje svog komandnog centra u Britaniju, ukoliko bi Švajcarska bila napadnuta. Oprema za preseljenje je smeštena u sef ambasadi Švajcarske u Londonu.

Najkontroverznije je što je jedinica kupila "Harpun", šifrovani sistem za komunikaciju koji koriste mreže NATO vojne jedinice za boravak iza neprijateljskih linija i komunikaciju sa drugim NATO državama. Neutralna Švajcarska se tako pripremala za saradnju sa NATO u slučaju izbijanja rata u Evropi.

Postojanje ove jedinice samo po sebi nije kontroverzno. Švajcarska je imala slične planove da se odupre nemačkoj invaziji tokom Drugog svetskog rata.

Ali P-26 je izazvao kontroverzu upravo zato što je njegovo postojanje ostalo tajno.

Švajcarski parlament, koji je trebao da nadgleda svu vojnu potrošnju, nije bio obavešten o osnivanju 1979. godine, a čak i sedam članova švajcarske vlade dobila su samo detalje.

I dok su švajcarski političari i poreski obveznici bili u mraku, službe bezbednosti Ujedinjenog Kraljevstva, koje su redovno dolazile u Švajcarsku da procene P-26, znale su sve detalje o tajnoj jedinici.

Saradnja sa članom NATO izgleda da je ugrozila striktnu neutralnost Švajcarske.

Vlada i parlament su zaobiđeni, kao i švajcarski birači koji bi, u skladu sa švajcarskim sistemom direktne demokratije, trebalo da imaju konačnu reč o važnim odlukama.

Bez imena

Sada kada je izveštaj konačno objavljen, izgleda da su potvrđene sumnje da su švajcarski vojni lideri neutralnost gledali kao prilično fleksibilnu kategoriju.

Ali činjenica da je izvještaj redigovan znači da imena onih koji su uključeni, nisu otkrivena. Određene lokacije takođe su cenzurisane.

Švajcarska vlada kaže da je neophodna tajnost da se zaštite osobe navedene u izveštaju koje su još živi.

Kritičari tvrde da bi oni koji su upravljali tajnom vojnom jedinicom bez dozvole parlamenta ili birača trebalo da odgovaraju.

Sumnje su dodatno pojačane vestima, potvrđenim od strane Švajcarske odbrane, da je nestalo 27 dokumenaa vezanih za P-26.

Ceo izveštaj ostaje pod pravilom pedesetogodišnjeg pravila tajnosti, i trebalo bi da bude objavljen 2041. godine.

Kurir.rs/ BBC

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track