ČE GEVARIN SIN U MOSKVI: Krim je ruska teritorija i uvek će tako biti!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

OTVORIO IZLOŽBU

ČE GEVARIN SIN U MOSKVI: Krim je ruska teritorija i uvek će tako biti!

Planeta -

Sin slavnog revolucionara, koji se već nekoliko godina bavi razvojem turizma na Kubi, pedesettrogodišnji Ernesto Gevara je posetio Krim, gde je u Simferopolju otvorio izložbu fotografija posvećenu njegovom ocu. Posle posete Savastopolju, sin Če Gevare je boravio i u Moskvi, gde je prisustvovao otvaranju još jedne izložbe fotografija.

Ernesto nije krio veliku radost što je opet u Rusiji.

"Osamdesetih godina sam studirao u Moskvi, a potom sam se sa diplomom pravnika vratio na Kubu. Od onda nisam imao mnogo prilike da pričam na ruskom, tako da sada sve razumem, ali slabo govorim. Interesantno je što sam onda otišao iz SSSR-a, a sada sam došao u Rusiju", kaže Ernesto i dodaje da je zadivljen promenama koje je zatekao.

"Iskreno sam fasciniran, neverovatno je kako sad izgleda Moskva, koja je nekada bila prilično siv i tmuran grad. Mi, koji smo tada dolazili na školovanje sa sunčane i vesele Kube, mislili smo kako je ovdašnji komunizam, za razliku od našeg, siv, težak i ozbiljan", konstatuje.

Ernesto dodaje da, naravno, sami Rusi mogu da procene da li su im promene donele dobro ili ne, ali da spolja gledano sve izgleda fascinantno.

"Moskva je danas prelep, čist grad, divno uređen, sve savršeno funkcioniše. Oduševljen sam", dodaje sin čuvenog revolucionara.

foto: Profimedia

O Krimu, koji je bio prva tačka Gevarine ruske turneje, naš sagovornik ima samo reči hvale.

"Ovde leži ogroman potencijal za razvoj turizma. Na primer, odlični su uslovi za razvoj motociklizma i turizma, odnosno moto-turizma. Divni su putevi kraj mora, priroda je živopisna. U tom smislu, Krim liči na Kubu", kaže Gevara.

"Po mom mišljenju, Krim je ruska teritorija i uvek će tako biti. Uveren sam da će se kad-tad problem sa Ukrajinom razrešiti, jer ovo što se sad dešava je potpuno besmisleno. Nadam se da će se ponovo uspostaviti bratski odnosi između dva naroda. Ono što vlasti u Kijevu sada čine nije dobro, prodaju svoju zemlju strancima, a to će samo oslabiti Ukrajinu", smatra Če Gevarin sin.

Na konstataciju Sputnjika da su Rusi oduvek voleli Kubu, a danas je, kao turisti, posećuju u velikom broju, Ernesto dodaje:

"Sve je više ruskih turista, beležimo stalni rast broja poseta iz Rusije, i to nas mnogo raduje. Rado pokazujemo naš socijalizam i ponosimo se njime, onim što smo izgradili, ali i načinom na koji rekonstruišemo naše uređenje. Mi ćemo nastaviti onako kako smatramo da je za nas najbolje".

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track