MAKRON, MEJOVA I MERKELOVA PORUČILI TRAMPU: Treba proširiti sporazum sa Iranom i izbeći uvođenje carina
Foto: Reuters/Ludovic Marin

SLOŽNI

MAKRON, MEJOVA I MERKELOVA PORUČILI TRAMPU: Treba proširiti sporazum sa Iranom i izbeći uvođenje carina

Planeta -

Lideri Britanije, Francuske i Nemačke složili su se danas da je nuklearni sporazum s Iranom najbolji način za sprečavanje Teherana da se domogne nuklearnog oružja, saopštila je danas kancelarija britanske premijerke Tereze Mej.

Mej je o tome telefonom razgovarala sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Oni su ukazali da je neophodno proširiti sporazum da bi obuhvatio i druge oblasti kao što su balističke rakete.

Razgovarali su i o tome šta će se dogoditi po isteku ugovora, kao i "destabilizujućim regionalnim aktivnostima" Irana, navodi se u saopštenju.

Dogovorili su se da će "nastaviti blisko da sarađuju i sa SAD o tome kako se izboriti sa nizom izazova koje predstavlja Iran, što uključuje i pitanja koja bi movi sporazum mogao da obuhvati".

Tramp je, inače, najavio da će, ukoliko evropski saveznici do 12. maja ustanove da u nuklearnom sporazumu sa Iranom postoje "strašni propusti", on odbiti da produži dogovor o ublažavanju američkih sankcija Iranu.

Mej, Makron i Merkelova pozvali su danas, takođe, američku vladu da izbegne uvođenje jednostranih trgovinskih mera protiv Evropske unije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej saglasili su se tokom telefonskog razgovora da bi EU trebalo da odbrani svojih 28 država članica od bilo kakvih kaznenih američkih tarifa, na osnovu međunarodnih multilateralnih pravila.

"Oni su se dogovorili da SAD ne bi trebalo da preduzimaju trgovinske mere protiv EU ili bi, u suprotno

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja