(VIDEO) CENA KOREJSKOG UJEDINJENJA: Ako do njega dođe, Seul će morati debelo da odreši kesu!
Foto: Profimedia, Reuters

skuplje od nemačkog

(VIDEO) CENA KOREJSKOG UJEDINJENJA: Ako do njega dođe, Seul će morati debelo da odreši kesu!

Planeta -

Sa ekonomske strane ujendinjenje mnogo više odgovaralo Pjongjangu nego Seulu, koji ima daleko veći budžet i druge ekonomske pokazatelje, dok je sama Južna Koreja znatno razvijenija od Severne.

Kasa s kojim raspolaže Pjongjang iznosi oko 28 milijardi dolara, što je samo delić južnokorejskog budžeta od oko 1.149 milijardi.

Prema procenama Južne Koreje ukoliko bi se odlučili za ujedinjenje to bi Seul koštalo oko 500 milijardi dolara za 20 godina, kako je 2014. godine preneo britanski Gardijan. Prema pisanju Ekonomista ova cifra je ipak veoma optimistična.

Prilikom ujedinjenja nemačka vlada je potrošila više od 200 milijardi dolara da podigne ekonomiju slabije razvijene Istočne Nemačke, iako je bila najrazvijenija zemlja Istočnog bloka.

Kako analitičari ističu benefiti Seula u slučaju da se komunistički sever otvori, bili bi u otvaranju novih tržišta i poslova za južnokorejske kompanije, na šta ukazuje i rast deonica pojedinih firmi juga u poslednjih nekoliko nedelja. Ipak, u tome bi se takmičila sa kompanijama iz celog sveta, i naročito Kine.

Kurir.rs/Gardian/Economist

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track