LIDER JERMENSKE OPOZICIJE: Revolucija je uspela, biću sledeći premijer! PREDSEDNIK: On se ne bira na ulici!
Foto: EPA

jasna poruka

LIDER JERMENSKE OPOZICIJE: Revolucija je uspela, biću sledeći premijer! PREDSEDNIK: On se ne bira na ulici!

Planeta -

Lider protesta opozicije u Jermeniji i poslanik Nikol Pašinjan rekao je danas, posle razgovora sa predsednikom te zemlje, da je uveren da će imati podršku da postane novi premijer.

"Revolucija je uspela u našoj zemlji. Tri od četiri parlamentarne grupe obećale su da će glasati za mene kao premijera", rekao je Pašinjan, prenosi Tass.

Jermenski parlament će u utorak birati novog premijera umesto Serža Sargsjana, koji je podneo ostavku prošle nedelje nakon protesta zbog njegovog izbora.

"Naša pobeda u parlamentu 1. maja će vrlo verovatno postati zakonska činjenica. Vaš kandidat će voditi vladu", poručio je Pašinjan.

On je pozvao svoje pristalice koje su se i danas okupile na protestnom maršu u prestonici da sutra obustave protest.

"Počev od sutra ujutru, imaću neke važne sastanke u parlamentu. Biću postiđen, ako blokirate ulice i trgove dok ne budem sa vama. Nećemo izaći na ulice sutra", rekao je Pašinjan na Trgu republike u Jerevanu.

On je najavio da će sutra u 17 sati po lokalnom vremenu izvestiti građane Jermenije o rezultatima sastanaka.

Pašanjan je kazao da je danas razgovarao i sa članovima ruske Dume i najavio da će odnosi između Jermenije i Rusije biti poboljšani vrlo brzo.

Naveo je i da će Jermenija intenzivno razgovarati sa svim stranim partnerima.

Jermenski predsednik Armen Sarkisjan izjavio je danas da bi premijer trebalo da se bira u skladu sa Ustavom te zemlje, a ne na ulicama.

"Svi moramo da poštujemo Ustav. A Ustav jasno kaže da je parlament mesto na kome se bira premijer, a ne na ulicama ili na protestima", rekao je Sarkisjan koji je u martu izabran za predsednika te zemlje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track