LIDER JERMENSKE OPOZICIJE: Kad postanem premijer, prvo ću raspisati fer izbore
Foto: Reuters

USPELE DEMONSTRACIJE

LIDER JERMENSKE OPOZICIJE: Kad postanem premijer, prvo ću raspisati fer izbore

Planeta -

Opozicioni jermenski lider i zvanični kandidat poslaničke grupe Jelk za novog premijera u toj zemlji, Nikol Pašinjan, izjavio je danas da će njegov prvi korak kao šefa vlade biti raspisivanje fer i transparentnih parlamentarnih izbora.

"Prva stvar koju bi trebalo da uradimo uskoro jeste održavanje transparentnih i fer izbora", poručio je Pašinjan u parlamentu, takođe obećavajući da će se boriti protiv korupcije i pridržavati vladavine prava.

Kako je rekao, trenutno je previše rano govoriti o sastavu novog parlamenta.

"Ja sam samo kandidat za premijera, druga pitanja bi mogla da budu takođe raspravljana nakon mog imenovanja", dodao je on. Pašinjana je danas za kandidata za novog premijera zvanično imenovala poslanička grupa Jelk.

foto: AP

"Poslanička grupa je jednoglasno odlučila da imenuje Pašinjana kao kandidata na mesto premijera zemlje", navodi se u saopštenju te poslaničke grupe.

Jermeniju potresa politička kriza od 13. aprila kada su opozicione stranke organizovale proteste, zbog kojih je premijer i prethodno predsednik te zemlje Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila.

foto: AP

Parlament je zakazao izbor novog premijera za 1. maj, a tri parlamentarne grupacije izjasnile su se da će glasati za lidera protesta opozicije i poslanika Pašinjana, dok vodeća Republikanska partija Jermenije za sada nema svog kandidata.

Pašinjan može da postane premijer ukoliko za njega glasa 53 od 105 poslanika.

foto: Reuters

Pašinjan je ranije izjavio, posle razgovora sa predsednikom te zemlje Armenom Sarkisijanom, da je uveren da će imati podršku da postane novi premijer, a jermenski predsednik izjavio je da bi premijer trebalo da se bira u skladu sa Ustavom te zemlje, a ne na ulicama.

"Svi moramo da poštujemo Ustav. A Ustav jasno kaže da je parlament mesto na kome se bira premijer, a ne na ulicama ili na protestima", rekao je Sarkisijan, koji je u martu izabran za predsednika te zemlje.

On je kazao da bi sva neslaganja trebalo da se rešavaju u parlamentu.

"Ukoliko se premijer izabere u skladu sa Ustavom, kao predsednik države potpisaću dekret kojim se ta osoba proglašava za premijera. Ali samo u slučaju da nije prekršen Ustav. Niko ne može i ne sme da otvara Pandorinu kutiju, jer onda ljudi neće poštovati Ustav", rekao je Sarkisijan.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track