ISTORIJSKI TRENUCI: Severna Koreja već napravila prvi korak ka pomirenju sa Seulom, a velike promene uslediće već OVE NEDELJE!
Foto: AP

PUT KA UJEDINJENJU

ISTORIJSKI TRENUCI: Severna Koreja već napravila prvi korak ka pomirenju sa Seulom, a velike promene uslediće već OVE NEDELJE!

Planeta -

Severna Koreja sinhronizovaće svoje vreme sa južnim susedom već krajem ove nedelje, najavio je Pjongjang.

Iako je Severna Koreja formirala svoju vremensku zonu 2015. godine, sada će, u znaku pomirenja, morati satove da vrati 30 minuta unazad.

Usklađivanje vremenske zone sa Južnom Korejom predstavlja još jednu stavku koja je očigledno rezultat susreta dva lidera, Kim Džong-una i Mun Džae-ina.

Podsetimo, lideri dve Koreje susreli su se u petak na granici dve zemlje.

Severnokorejska državna agencija KCNA je izvestila da je tokom sastanka Kim Džong-un rekao da ga žalosti što su na zidu dva sata, koja prikazuju vreme u Seulu i Pjongjangu.

Promena vremenske zone otvorila bi put ka približavanju dve Koreje i poslužila bi kao "prvi praktični korak ka nacionalnom pomirenju i ujedinjavanju", navodi KCNA.

Vrhovna skupština Severne Koreje usvojila je dekret o promeni vremenske zone koji će stupiti na snagu 5. maja.

foto: Reuters

Inače, Severna Koreja je 2015. godine predstavila "svoju vremensku zonu" kako bi se obeležila 70. godišnjica oslobođenja od Japana. Time je Pjongjang zaostajao za Seulom 30 minuta.

Zanimljivo je da je vremensku zonu, koju će sada deliti dve Koreje, uveo Japan koji je vladao poluostrvom od 1910. do 1945. godine.

"Kako smo smo mi ti koji su promenili standardno vreme, vratićemo se na originalno. Možete to javno objaviti", izjavio je Kim.

Kurir.rs/RT Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja