NETANIJAHU OTKRIO TAJNA IRANSKA DOKUMENTA: Lagali su da nikada nisu pravili atomsku bombu, imam pola tone dokaza za to!
Foto: Reuters / Amir Cohen

dramatično

NETANIJAHU OTKRIO TAJNA IRANSKA DOKUMENTA: Lagali su da nikada nisu pravili atomsku bombu, imam pola tone dokaza za to!

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja

Netanijahu je to objavio preko televizije iz komande izraelske vojske u Tel Avivu.

On je to nazvao "velikim obaveštajnim dostignućem", te istakao da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama. Dodao je da poseduje desetine hiljada stranica dokaznog materijala, na ukupno 183 CD.

On je dodao da je Iran slagao kada je rekao da nikada nije imao program nuklearnog naoružanja".

Izraelski premijer je najavio je i da će američki predesednik Donald Tramp za nekoliko dana saopštiti značajnu odluku vezanu za nuklearni sporazum i da je on siguran da će Tramp doneti pravu odluku.

Ti dokumenti su dokaz da je Iran radio na pravljenju nuklearne bombe kao deo projekta "Amad".

Nekoliko sati pre tajne sednice Vlade dogodio se napad na vojne mete u Siriji, za šta sirijski provladini mediji optužuju Izrael, a drugi SAD i Britaniju. Iran je ranije Netanijahua nazvao dečakom koji viče "vuk".

foto: Reuters / Amir Cohen

Novi američki državni tajnik Mike Pompeo u nedelju je posle sastanka sa izraelskim premijerom rekao: "Ostajemo duboko zabrinuti zbog iranske opasne eskalacije pretnji Izraelu i regiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja