(VIDEO) PREŠIŠALI JAPAN I EVROPU: Kina se probila u vrh svetske robotike
Foto: AP

DOMINIRAJU

(VIDEO) PREŠIŠALI JAPAN I EVROPU: Kina se probila u vrh svetske robotike

Planeta -

PEKING - Kineske kompanije ostvarile su ozbiljan napredak u oblasti industrijske robotike, sektoru kojim su, istorijski gledano, do sada dominirali japanski i evropski rivali, navodi se u najnovijem izveštaju istraživačke kompanije ABI Riserč.

"Četiri vodeća kineska prodavca industrijske robotike prijavila su 20-procentni rast prihoda u 2016. godini na godišnjem nivou, a sličan podatak očekuje se i u narednih nekoliko godina", izjavio je glavni analitičar ABI riserča, Ljen Jie Su.

"Njihovi japanski i evropski rivali su u istom periodu zabeležili pad ili slabašan jednocifreni rast prihoda", dodaje on.

Uspon kineske industrije robotike je rezultat snažnih akcija vlade u Pekingu, ali i velikih investicija korporacija u istraživanje i razvoj. Naime, kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija je 2013. godine usvojilo Smernice za promociju i razvoj industrije robotike u cilju podsticanja razvoja tog sektora do 2020. godine.

U međuvremenu, kineske robotičke kompanije i internet gigant investirali su ogromna sredstva u ključne robotičke tehnologije.

Kina bi, prema izveštaju ABI, trebalo da postane najveće tržište industrijskih robota sa 134.000 prodata robota u ovoj godini. Pred kineskim dobavljačima je, međutim, i dalje dug put kako bi na međunarodnim tržištima stali rame uz rame sa veteranima u toj oblasti - indijskom kompanijom Grej Orandž, švajcarskom Svislog, kalifornijskom Feč robotiks i nemačkom Magacino.

Osim toga, kineski dobavljači robotike i dalje kaskaju u smislu ključnih komponenti, koje još uvek kupuju od međunarodnih kompanija, navodi se u izveštaju te istraživačke kompanije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track