PAO DOGOVOR U JERMENIJI: Poslanici vladajuće stranke glasaće za Pašinjana kao prelaznog premijera, lider opozicije zaustavio proteste
Foto: Reuters

nazire se kraj krize

PAO DOGOVOR U JERMENIJI: Poslanici vladajuće stranke glasaće za Pašinjana kao prelaznog premijera, lider opozicije zaustavio proteste

Planeta -

Vođa jermenske opozicije Nikol Pašinjan je pozvao na obustavu protesta posle najave vladajuće Republikanske stranke da će podržati zahtev da ga imenuju za premijera prelazne vlade.

Vahram Bagdasarjan, lider jermenske vladajuće Republikanske partije izjavio je danas da će njegova zemlja dobiti novog premijera 8. maja i da će njegova stranka tog dana podržati bilo kog kandidata - uključujući i opozicionog lidera Nikola Pašinjana - ukoliko taj kandidat uživa podršku trećine poslanika.

Bagdasarjan je to rekao posle sastanka sa opozicionim poslanikom Pašinjanom, koji je predvodio prošlomesečne ulične proteste protiv vladajuće elite.

Istovremeno, Pašinjanov saradnik, poslanik Ararat Mirzojan, rekao je danas novinarima u parlamentu da je Pašinjan sakupio potpise trećine poslanika, koliko je potrebno da bi bio nominovan za kandidata za premijera.

"Uspeli smo da sakupimo potpise trećine (odnosno 35) članova parlamenta. Pašinjan će biti zvanično nominovan za kandidata danas ili sutra", rekao je Mirzojan.

Republikanska partija prethodno je bila protiv Pašinjanove kandidature, ali se očigledno predomislila dan posle građanske neposlušnosti, pri čemu su juče bili blokirani putevi i pruge, a delovi zemlje su bili u potpunom zastoju.

Izjava Bagdasarjana, lidera vladajuće Republikanske partije, verovatno će povećati izglede da ova južnokavkaska zemlja nađe miran izlaz iz političke krize.

Kurir.rs/BBC/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track