(VIDEO) OD OVE TAJNE SLUŽBE STRAHUJE CEO SVET: Ironija je da su postali poznati po svojim propalim akcijama!
Foto: Printscreen Youtube

ponovo u žiži

(VIDEO) OD OVE TAJNE SLUŽBE STRAHUJE CEO SVET: Ironija je da su postali poznati po svojim propalim akcijama!

Planeta -

Izraelska obaveštajna služba legendarna je u međunarodnim krugovima i veruje se da stoji iza nekih od najvažnijih tajnih operacija u prošlom veku.

Međutim samo neke od akcija su izašle na svetlo dana, i to često tek posle mnogo godina.

Dramatična prezentacija dokumenata o navodnom iranskom vojnom nuklearnom programu, koje je predstavio premijer Izraela Benjamin Netanijahu redak je slučaj da izraelske vlasti izlaze u javnost s aktivnostima svoje obaveštajne službe Mosad.

Izrael, obično ne objavljuje podvige Mosada zbog straha da bi to moglo da otkrije izvore obaveštajaca. Za akcije Mosada uglavnom se češće saznavalo onda kada bi stvari ispale loše nego obrnuto. Među najpoznatijim uspesima je hvatanje naciste Adolfa Ajhmana u Argentini 1960. godine, koji je kasnije osuđen na smrt zbog svoje uloge u holokaustu.

Ni to verovatno ne bi bilo poznato da Mosad nije 2012. objavio podatke o toj akciji. Jedan od najvećih uspeha bio je i ubacivanje čoveka Mosada u najviše redove sirijskog vođstva.

Izraelac Eli Koen uspeo je da uspostavi bliske kontakte sa političkom i vojnom vrhuškom Sirije u ranim 1960-im godinama i postane glavni savetnik siriijskog ministra odbrane. Iako je otkriven 1965. godine, tajne do kojih je na tom položaju došao pomogle su Izraelu da ostvari brzu pobedu u tzv. Šestodnevnom ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Mosad svojim velikim uspehom smatra i hvatanje "zviždača" – nakon što je Mordehai Vanunu, bivši tehničar u izraelskoj nuklearnoj elektrani, 1986. britanskim medijima odao fotografije i detalje izraelskog programa nuklearnog oružja, Mosadovi ljudi uhvatili su ga u Italiji, drogirali ga, zlostavljali i tajno prevezli brodom u Izrael, gde je u zatvoru proveo 18 godina.

Veruje se da su Mosadovi agenti odgovorni i za niz ubistava palestinskih militanata širom sveta, i za ubistva nekoliko iranskih naučnika koji su radili na nuklearnom programu, čak i za Imada Munija, jednog od najistaknutijih komandanata Hezbulaha, koji je stradao u eksploziji autobombe u Damasku.

Nakon što je palestinska grupa "Crni septembar" otela i ubila 11 izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, tadašnja premijerka Golda Meir naredila je da se u Mosadu oformi posebna grupa sa primarnim ciljem da se uhvate i kazne odgovorni iz "Crnog septembra".

Izraelski agenti progonili su ih širom sveta, sve dok nije došlo do prvog Mosadova velikog fijaska: u Norveškoj su ubili pogrešnog čoveka –marokanskog konobara Ahmeda Bouchikhija, kog su zamenili sa Alijom Hasanom Salameom, šefom operacija "Crnog septembra".

Zbog ovog je debakla na sudu je završilo nekoliko Mosadovih obaveštajaca.

Za Mosad se vezuje još jedan fijasko, kada su njegovi agenti 1997. pokušali u Amanu da ubiju tadašnjeg vođu Hamasa Kalada Mašala. U Jordan su ušli uz lažni kanadskli pasoš i otrovali ga, ali su ubrzo uhvaćeni. Jordanski kralj zapretio je napuštanjem mirovnog sporazuma ako Mašal umre, pa su iz Izraela poslali protivotrov, a agenti su oslobođeni. Izrael je morao da pusti iz zatvora i duhovnog vođu Hamasa Ahmeda Yassina.

Tadašnji šef Mossada Danny Yatom nakon toga podnio je ostavku. Godine 2004. Novi Zeland nakratko je prekinuo odnose s Izraelom nakon što su dvojica agenata Mossada uhvaćena u pokušaju da se lažnim dokumentima domognu novozelandske putovnice.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track