Najnovije vesti

(VIDEO) UDARNA PESNICA JOŠ SMRTONOSNIJA: Rusi PVO povezali sa veštačkom inteligencijom, SADA DELUJE KAO JEDAN!
S-400, Foto: Printscreen Youtube

unapređenje

(VIDEO) UDARNA PESNICA JOŠ SMRTONOSNIJA: Rusi PVO povezali sa veštačkom inteligencijom, SADA DELUJE KAO JEDAN!

Planeta

Vazdušno-kosmičke snage Rusije obavile su prvo testiranje automatizovanog sistema za upravljanje oruđima PVO.

Testirani sistem je - kako je zvanično objavljeno i naglašeno - "sa elementima veštačke inteligencije“.

Novi sistem će u primeni objedinjavati u "jednu udarnu pesnicu“ sve ruske zenitno-raketne sisteme S-300 i S-400, zenitne raketno-topovske sisteme "Pancir“ i savremene radare.

Automatizovani sistem će automatski analizirati vazdušnu situaciju i odmah preporučivati komandama koje oružje i kako primenjivati. To će, kako se procenjuje, znatno povećati brzinu reagovanja jedinica ruske PVO.

Ministarstvo odbrane RF ne krije da se već izvode vojne vežbe sa primenom automatizovanog sistema upravljanja PVO. Prethodnih dana je proveravan u jednom od raketnih pukova 14-te armije Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Automatizovani sistem bi se u odgovarajućim delovima Oružanih snaga RF mogao pojaviti već do kraja ove godine. I, biće sa zadovoljstvom dočekan. Jer, omogućavaće divizijama i pukovima PVO da operativno reaguju na menjanje situacije u njihovim "zonama odgovornosti“ ili vojištima.

Sve će biti integrisano, a danas sve jedinice imaju sopstveni sistem upravljanja. A sve informacije stižu u komandu puka ili divizije, tu se analiziraju i pretvaraju u komande. Ubuduće će sve onlajn analizirati pomenuti sistem sa elementima veštačke inteligencije.

Sistem će, primera radi, ciljeve razdvajati na pojedinačne i grupne, signalizirati kojeg su tipa, koji nivo opasnosti predstavljaju, kojom brzinom stižu, na kojoj su visini i koji im je pravac leta.

Nadležna komanda će odmah imati ne samo puni pregled situacije nego i preporuku šta gađati i uništavati i kojim redosledom.

Vreme za donošenje odluka biće znatno skraćeno, a komandantima i komandirima biće olakšano odlučivanje koji će PVO-sistem gađati koji cilj.

Komandanti pukova će moći da izdaju naredbe za dejstva u dijapazonima: do nekoliko stotina kilometara u daljinu i od nekoliko metara do više od 100 kilometara u visinu.

Novi sistem će biti posebno pogodan pri odbijanju "masovnih raketnih napada“. Komandanti pukova će na "preporuku“ sistema moći da biraju kojim oruđem će se tući koji cilj, ili - hoće li se nešto obarati sa nekoliko raketnih sistema istovremeno.

Dobar primer je: upareno korišćenje S-400, koji je efikasan na velikim rastojanjima i visinama, i "Pancira“ koji je dobar u bliskoj borbi. Taj "tandem“ će uništavati avione, krstareće i balističke rakete, projektile višecevnih raketnih bacača i male i velike dronove.

General Aleksandar Gorkov, bivši načelnik zenitnih raketnih jedinica, nove mogućnosti ocenjuje ovako: "Novi sistem će povezati u jedan sistem PVO malog, srednjeg i velikog dometa. I obrađene informacije i preporuke velikom brzinom će biti na raspolaganju onima koji komanduju, a to je veoma važno u današnje vreme postojanja superbrzih aviona i vazdušnih napada sa velikom gustinom projektila i raketa“.

Na Zapadu se procenjuje da Vazdušno-kosmičke snage RF raspolažu sa 126 divizijskih kompleta S-300 i 46 diviziona S-400.

Kurir.rs/Izvestia

Foto: YT Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) PROCUREO SNIMAK NAJNOVIJEG RUSKOG LOVCA: Ovo je moćni suhoj pete generacije Su-57!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...