HOROR PRIČE RADNIKA AMAZONA: U kompaniji najbogatijeg čoveka na svetu radnici ne smeju u toalet, pa uriniraju u flaše, a pauze ni nema!
Foto: Reuters, Profimedia

EFIKASNOST IMA CENU

HOROR PRIČE RADNIKA AMAZONA: U kompaniji najbogatijeg čoveka na svetu radnici ne smeju u toalet, pa uriniraju u flaše, a pauze ni nema!

Planeta -

Uslovi rada u američkom gigantu Amazonu su nehumani, a plate male, svedoče radnici.

"Bez razgovora s kolegama niti vremena za odlazak na WC ili ručak, kažnjavanje zbog uzimanja bolovanja, smene od deset i više sati i sve to za čak 2.250 dolara mesečno", to bi trebalo da piše u Amazonovom oglasu za posao u skladištu, prenose mediji.

Prema pričama Amazonovih radnika, upravo to su njihovi radni uslovi jer kako bi Amazon mogao dostaviti pošiljke brzinom kojom to radi, njegovi radnici moraju da pretrpe neverovatno nehumane uslove rada.

foto: EPA

Naime, novinar Džejms Bladvort radio je u magacinu kompanije i nakon što je njegova priča izašla na videlo, počeli su da se javljaju i drugi zaposleni da ispričaju što sve proživljavaju na svom radnom mestu.

“Radnici uglavnom ne uzimaju pauze za odlazak u ve-ce zbog straha da ne ispune norme pa uriniraju u flaše ili kante za smeće. Nisam nikada svedočio samom činu, ali sam naišao na flaše pune urina, a odvratan smrad me doveo i do punih kanti”, rekao je novinar.

foto: Reuters

Takođe, pošto su svi pod konstantnim nadzorom u velikom su strahu da ne načine i najmanju grešku. Jedan radnik iz Nemačke se požalio kako svi na ulazu moraju da prođu kroz detektore metala i da u posebne ormariće stave svoje stvari, poput mobilnih telefona i novčanika, ali iako je sve pokriveno kamerama, na same ormariće niko ne obraća pažnju. Zbog toga su krađe veoma česta pojava.

foto: Reuters

"Nije dozvoljeno imati pauze i ćaskati sa kolegama. Ukoliko vas uhvate da to radite, morate da odslušate monolog o tome kako je važno raditi svoj posao", rekao je jedan radnik.

Iako formalno postoji pauza za ručak, svi se žale da i ona unosi stres.

foto: EPA

"Treba ponovo prolaziti kroz detektore, čekati u redu, možda nešto pojesti, ali nema vremena za sve to. Pauza možda traje 10 minuta, a 20 minuta stojite u redovima", naveo je još jedan radnik.

foto: Reuters

Sam Bladvort je rekao da je bio kažnjen jer je uzeo slobodan dan zbog bolesti, a mnoge kolege su mu se požalile da kompanija ne vodi računa o zdravlju zaposlenih.

U Amazonu su, naravno, odbili sve optužbe.

foto: EPA

“Amazon pruža sigurno i pozitivno radno mesto za više od pola miliona ljudi širom sveta s kompetitivnim platama i benefitima od prvog dana. Posvećeni smo brizi za naše zaposlene s dostojanstvom i poštovanjem. Ne priznajemo ove optužbe kao portret aktivnosti u našim zgradama”, izjavila je portparolka kompanije.

Kurir.rs/Biznis insajder

Foto: Reuters, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track