(VIDEO) HOĆE DA SE OTCEPE OD BRITANIJE: Desetine hiljada Škotlanđana izašlo na ulice Glazgova tražeći nezavisnost!
Foto: Printscreen Facebook

protest

(VIDEO) HOĆE DA SE OTCEPE OD BRITANIJE: Desetine hiljada Škotlanđana izašlo na ulice Glazgova tražeći nezavisnost!

Planeta -

Nekoliko desetina hiljada ljudi (35.000 prema policiji i 60.000 prema organizatorima), okupilo se danas u Glazgovu na skupu za nezavisnost Škotske od Velike Britanije.

Mašući škotskim zastavama, demonstranti, medju kojima su neki bili u tradicionalnoj suknji - kiltu, prošetali su se ulicama Glazgova. Medju zastavama mogla je da se vidi i zastava španske oblasti Katalonije koja je prošle godine pokušala da se otcepi.

U drugom delu grada održan je kontramiting na kojem su demonstranti nosili zastave Ujedinjenog kraljevstva. Škotska premijerka Nikola Sterdžon predložila je novi referendum o nezavisnosti Škotske posle prvog glasanja 2014. ali je ta inicijativa propala nakon što su škotski nacionalnisti na izborima 2017. ostvrarili loš rezultat.

Kit Braun, blizak saradnik škotske premijerke, izjavio je da bi novi referendum mogao da bude održan 2019. godine posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj Uniji. Škotska se inače na referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije (Bregzit) izjasnila za ostanak u Uniji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track