(VIDEO) ZA TRAMPA SU ONI NAJOPASNIJA BANDA NA SVETU: Zloglasna MS-13 prima i žene, JEZIVO JE ZA ŠTA IM SLUŽE!
Hapšenje članova -ms-13, Foto: AP

kriminal

(VIDEO) ZA TRAMPA SU ONI NAJOPASNIJA BANDA NA SVETU: Zloglasna MS-13 prima i žene, JEZIVO JE ZA ŠTA IM SLUŽE!

Planeta -

Gotovo 15 godina dve devojčice iz San Salvadora su živele paralelne živote.

Njihove majke su ih ostavile zbog posla u SAD, a one su odrasle udaljene svega nekoliko kilometara u San Vincenteu, gde su ušle u pubertet baš kada je grad potonuo u nasilje.

Pobegle su u roku od nekoliko nedelja, i na kraju 2014. završile u predgrađu Vašingtona.

Tamo su se Venus Iraheta i Damaris Ris Rivas konačno srele, kao članice zloglasne bande MS-13. I u jednom parku u Springfildu, Venus je 13 puta izbola Damaris i ubila je.

Čak i u moru ubistava koje su članovi bande počinili, ovo iz 2017. je upadalo u oči. Ženske žrtve nisu ništa novo za MS-13, koja je u centralnoj Americi zloglasna zbog toga što mladim ženama daje izbor - silovanje ili pogubljenje.

Ali u bandi poznatoj kao šovinističkoj, koliko god to strašno zvučalo, ženske ubice su bile nepoznate.

Dok Iraheta, sada 18-godišnjakinja, čeka kaznu za ubistvo koja bi trebala da bude doneta kasnije ovog meseca, vlasti kažu da ubistvo može biti znak sve većeg ženskog učešća u MS-13 u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neki devojske ulaze u MS-13 da bi izbegle siromaštvo, beskućništvo ili seksualno zlostavljanje, ali ih banda tretira kao prostitutke, kažu zagovornici emigracije. Druge privlači njena reputacija - na koju se često poziva predsednik Donald Tramp - kao najopasnije bande na svetu.

Postati članica pruža izvesnu zaštitu, izjavio je Tom Vord, antropolog koji je proveo mnogo vremena sa članovima MS-13 u Los Anđelesu, u kome je banda i osnovana, i koji je autor knjige "Gangsteri bez granica".

Tužioci iz Vašingtona kažu da su videli porast ženskog članstva u MS-13 u poslednjih nekoliko godina - što je znak da ogranak bande u SAD ne može da im zabrani članstvo, što je bio slučaj u centralnoj Americi.

Devojke u Sjedinjenim Državama nisu prisiljene da robuju MS-13 kao u centralnoj Americi, ali se četo okreću bandi zbog trauma, siromaštva ili usamljenosti, kažu zagovornici emigracije. Maloletnici-imigranti bez pratnje su naročito ugroženi, ali ni devojke koje su odrasle u Sjedinjenim Državama nisu imune.

Iraheta, koja je razgovarala sa novnarima iz zatvora pod uslovom da ne govori o svom zločinu, priznala je MS-13 drži mir u naselju San Vicente. Njen otac, taksista, ponekad radio kao vozač za bandu. Jedne noći kada je imala 12 godina, nije došao kući. Zatvoren je zajedno sa članovima MS-13 i njenog suparnika, bandom iz 18. ulice.

Iz zatvora, Iraheta tvrdi da su ostali koji su uključeni u ubistvo Damarisove to

uradili da bi napredovali u MS-13, ali da je ona bila motivisan ljubavlju - i mržnjom.

"Stalno kažu da sam član bande mada nisam", kaže ona. "Ako stvarno istražite, žene nisu dozvoljene u bandi. Njima se ne veruje", kaže ona.

Kurir.rs/Washington Post

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track