BELA KUĆA: Haspelova je samo htela da zaštiti CIA
Foto: AP

ostaje nominovana

BELA KUĆA: Haspelova je samo htela da zaštiti CIA

Planeta -

Bela kuća saopštila je danas da je Đina Haspel, koju je američki predsednik Donald Tramp nominovao za direktorku Centralne obaveštajne agencije (CIA), "želela da uradi sve što može kako bi zaštitila agenciju", kada je ponudila da povuče svoju nominaciju na tu funkciju.

Američki mediji su ranije objavili, pozivajući se na neimenovane visoke američke zvaničnike, da je Haspelova želela da se povuče iz procedure zbog zabrinutosti koja se pojavila oko njene uloge u programu isleđivanja te obaveštajne agencije, uključujući tehniku "simuliranog davljenja" (waterboarding).

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je danas da Haspelova želi da obezbedi da "integritet CIA ostane netaknut i ne bude bespotrebno napadut", dok prolazi kroz proces potvrde u američkom Senatu.

Ona je naglasila da je Haspel "100 odsto posvećena" prolaženju kroz proces potvrde.

Umešanost Haspel u programe za ispitivanje CIA, nakon terorističkih napada 11. septembra, privukla je pažnju demokratskih poslanika.

Haspelova je u petak pozvana u Belu kuću na sastanak kako bi se razgovaralo o njenoj prošlosti vezanoj za program ispitivanja u kojem su primenjivane metode, poput "simuliranog davljenja", koje se smatra mučenjem.

Sanders je rekla da je Bela kuća "u potpunosti uverena" u sposobnost Hapsel da odgovori u sredu na pitanja u vezi s njenom umešanošću u te programe, kada bude svedočila pred Senatom.

Predsednik SAD Donald Tramp je, takođe, ranije danas stao u odbranu Haspel, rekavši da je demokrate ne žele zbog njenog suviše oštrog stava prema terorizmu.

Tramp je na Tviteru rekao da je Haspelova najkvalifikovanija osoba za direktora CIA i poručio joj da pobedi.

Američki zvaničnici saopštili su da je nominacija Haspelove, koja je trenutno vršilac dužnosti CIA, i dalje na pravom putu i da se neće povući.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja