(FOTO, VIDEO) AMPUTIRALI JOJ NOGU PA JOJ PONOVO PRIŠILI NAOPAKO: Devojčica (7) posle svega tvrdi da nikad nije bila srećnija
Foto: Printscreen Youtube/World News

imali debeo razlog

(FOTO, VIDEO) AMPUTIRALI JOJ NOGU PA JOJ PONOVO PRIŠILI NAOPAKO: Devojčica (7) posle svega tvrdi da nikad nije bila srećnija

Planeta -

Sedmogodišnju Ameliju Eldred (7) iz Tamvorta, Engleska, lekari su podvrgli retkoj operaciji, takozvanoj rotatinoplastiji, kako bi odstranili maligni tumor u njenoj butnoj kosti.

Amelijina leva noga je pola originalne veličine a stopalo je okrenuto u suprotnom pravcu. Lekari kažu da je joj rotatinoplastija omogućiti da jednog dana pleše, vozi bicikl i radi gimnastiku, posle amputacije i novog zašivanja leve noge.

"Osećaj je drugačiji, ali nije drugačije. Nije lako objasniti", rekla je Amelija.

Njoj su 2017 otkrili osteosarkomu, maligni tumor kosti, u levoj butnoj kosti. Amelija je prošla nekoliko ciklusa hemioterapije, ali se tumor nije smanjivao, pa su joj amputirali čitavu levu nogu. Onda su lekari Kraljevske ortopedske bolnice predložili rotatinoplastiju – ponovo zašivanje noge za telo kod kuka, samo obrnuto.

Ideja je da se na kraju njeno stopalo spoji sa prostetičkim donjim delom noge a njen sopstveni zglob iskoristi kao koleno. Ud je zarotiran tako da joj se zglobovi savijaju u suprotnom pravcu od kolena.

"To je bilo najbolje rešenje na vidiku. Ona ne može da dočeka da ponovo izađe napolje i vozi bicikl, pentra se", rekla je Amelijina majka Mišel.

Procedura koju su lekari primenili na Ameliji je retka, ali ne i nepoznata. Gabi Šal iz Misurija je podvrgnuta rotatinoplastiji kad je imala 9 godina, posle otkrivanja tumora u njenom kolenu. Gabi (16) je sada balerina na akademiji "Sinerdži".

"Ona pleše kao ja i jednog dana ja ću moći da radim iste te stvari", rekla je Amelija koja je bila oduševljena Gabinim snimcima koje je pogledala pre operacije.

Ali, prvo mora da nauči kako da koristi svoj novi ud.

"Ona ponovo obučava svoj mozak da pokreće stopalo u željenom pravcu. Ona se trudi da ga pokrene na levo, ali zato što je mozak navikao da je njeno stopalo okrenuto drugačije, umesto toga ona ide desno", kaže Mišel.

Ali, Amelija je optimistična i, kako je opisuju lekari, veoma hrabra i samouverena. Njena majka kaže da Amelija ne može da dočeka da pnovo pleše i bavi se sportom kao i druga deca.

"Ona je veoma aktivno dete, pa bi bilo neverovatno kad bi opet mogla da radi sve te stvari", zaključila je Mišel.

Kurir.rs/CBC.ca

Foto: Printscreen Youtube/World News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja