SPEKTAKL! GRMI U MOSKVI, SLAVLJE NA DAN POBEDE: Rusija svetu pokazala PONOS svoje armije! Putin  i Vučić na čelu marša! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen, Reuters

POD NJIMA SE ZEMLJA TRESE

SPEKTAKL! GRMI U MOSKVI, SLAVLJE NA DAN POBEDE: Rusija svetu pokazala PONOS svoje armije! Putin i Vučić na čelu marša! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Na 73. godišnjicu kapitulacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu u Moskvi se održava vojna parada. Rusija na današnjoj vojnoj paradi prikazuje novo oružje, među kojim su i novi robotizovani tenk Uran-9 i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, kao i premijer Izraela Benjamin Netanijahu pridružili su se maršu.

Počeo marš Besmrtnog puka u kome učestvuje oko 500.000 Rusa.

Hiljade ljudi nose portrete svojih predaka - veterana i učesnika Velikog otadžbinskog rata ulicama Moskve.

Posle polaganja venaca, začula se i srpska himna!

foto: Printscreen

Okupljeni se pripremaju za početak Besmrtnog puka, na čijem se čelu nalaze Vladimir Putin u društvu Aleksandra Vučića.

Vojna parada u Moskvi je završena, a posebnu pažnju privukao je muškarac sa koferom. Opširnije o tome OVDE.

Među vojnicima sa kojima se Putin pozdravlja su i dve pukovnice.

foto: Printscreen

Putin se pozdravlja sa komandantima ešalona.

1 / 4 Foto: PrintScreen

Na paradi su i veterani.

foto: YT Printscren

Uz muziku marša "Opraštanje slovenske žene", vojnici napuštaju Crveni trg.

foto: Printscreen

Na paradi je prisutan i glumac Stiven Sigal.

foto: Printscreen

Parada se završava zajedničkim nastupom vojnika 154. posebnog komandantskog preobraženskog puka, kadeta Moskovske vojno-muzičke škole „General-potpukovnik Valerij Halilov" i muzičara paradnog orkestra Moskovskog garnizona.

foto: Printscreen

Šestorka jurišnika Su-25 ukrašava nebo iznad Moskve ruskom trobojkom.

1 / 4 Foto: Printscreen

Na moskovskom nebu su avioni vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

1 / 9 Foto: Printscren

Vazdušnu paradu otvara helikopter Mi-26 sposoban da u vazduh podigne do 20 tona tereta, u pratnji četiri višenamenska helikoptera Mi-8.

foto: Printscree

Na Crvenom trgu prvi put su predstavljeni robotski kompleksi za razminiranje na daljinu "Uran 6" i vatrene podrške "Uran 9", bespilotne letelice "Katran" i "Korsar".

foto: Printscreen

Predstavljeni sistemi uspešno su testirani tokom ispunjavanja specijalnih zadataka u Sirijskoj Arapskoj Republici

foto: Printscreen

Na Crvenom trgu izlazi kolona protivvazdušnih raketnih sistema S-400 "Trijumf“.

foto: printscreen

Crvenim trgom je prodefilovala kolona vojne tehnike koju koristi protivvazdušna odbrana na Arktiku. Njena osnova su protivvazdušni raketni kompkesi „Top-M2DT“ i vozilo za sneg „TTM“.

1 / 4 Foto: Printscreen

Na Crveni trg izlazi kolona oklopnih vozila pešadije, koja su namenjena za pružanje vatrene podrške motorizovanim jedinicama.

foto: Printscren

U sastavu paradne jedinice 27. Gardijske sevastopoljske brigade nalazi se nova generacija teških oklopnih vozila "Kurganjec-25" i osnovno oklopno vozilo pešadije BM-3.

Na čelu kolone savremene tehnike Oružanih snaga Rusije nalazi se višenamensko oklopno vozilo „Tajfun 4 na 4“ i „Tigar - M“ sa protivtenkovskim kompleksom „Kornet“ i sistemom „Arbalet“.

foto: Prinstscreen

Savremenu borbenu tehniku predstavljaju gardijske jedinice i jedinice koje su se proslavile za vreme Drugog svetskog rata.

foto: Prinstscreen

Vojni muzičari napuštaju Crveni trg da bi mogla da prođe vojna tehnika

Pešački deo parade završavaju "Kremljovski kursisti".

Na Crvenom trgu su pripadnici 4. Gardijske tenkovske Kantemirovske divizije koja nosi ime Andropova

foto: Printscreen

Na glavnom trgu se po prvi put nalazi paradni stroj Saratovskog vojnog instituta Nacionalne garde.

foto: Printscreen, DEFIL

Na Crvenom trgu su pripadnici 331. Gardijskog padobransko-desantnog Kostromskog puka.

foto: Printscreen

Na Crvenom trgu je paradna jedinica žena-vojnika.

foto: Printscreen

U stroju su polaznici Vojnog univerziteta Ministarstva odbrane Rusije, Voljskog vojnog instituta za materijalnu zaštitu i Vojne akademije za vezu „Budenoj".

foto: Printscreen

Polaznice obrazovnih ustanova službu obavljaju kao vojni prevodioci, stručnjaci za vezu, pozadinu i finansijske poslove.

foto: Printscreen

Na Crvenom trgu je paradna jedinica Vojno-kosmičke akademije "Možajski", jedne od najstarijih vojno-obrazovnih ustanova u Rusiji.

foto: Printscreen

Pored tribina prolazi puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

foto: Printscreen

Na Crvenom trgu su najmlađi učesnici parade. Defile čete Moskovske suvorovske škole, komanduje pukovnik Igor Jekimov.

foto: Printscreen

Defile grupe koja nosi simbole Pobede, državne zastave Ruske Federacije i simbole Oružanih snaga Rusije.

foto: Printscreen

Iza njih je četa počastvovanih stražara iz sastava tri različita vida oružanih snaga: kopnene vojske, vazdušno-kosmičkih snaga i vojno-pomorske flote.

Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije „Valerij Halilov". Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea. Predvodi ih šef instituta, priznati umetnik Ruske Federacije, pukovnik Aleksandar Gerasimov.

foto: Printscreen

Crvenim trgom odjeknula je ruska himna, a zatim počeo i defile.

foto: Printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je svima Dan pobede, a zatim je proglasio minut ćutanja.

"Rusija je otvorena za dijalog i obezbeđivanje globalnog mira", rekao je Putin i obratio se veteranima rekavši da su im današnje generacije bezgranično zahvalne.

foto: Printscreen

On je rekao da je podvig Sovjetskog saveza u Drugom svetskom ratu došao uz brojne žrtve.

foto: Printscreen

Putin: Podvig sovjetskog naroda koji je spasavao svet od ropstva i holokausta sada pokušavaju da revidiraju, mi to nećemo dozvoliti.

Putin je čestitao Dan pobede građanima Rusije, vojnicima i oficirima, rekavši da će je to sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa.

Pre 73. godine završio se Veliki otadžbinski rat, nacizam je slomljen, uništeni planovi svetske dominacije. Ta dugo očekivana reč je odmah obišla čitav svet i svi su shvatili da je upravo Sovjetski Savez odigrao presudnu ulogu, naš vojnik je zaštitio čast svoje zemlje.

Međutim, sada to pokušavaju da precrtaju, da revidiraju istoriju. Mi to nikada nećemo dozvoliti. Uvek ćemo se ponositi što sovjetski narod nije posustao.Naš narod se borio na život i smrt, nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničem se ne može izmeriti hrabrost naših vojnika, poručio je Putin.Deveti maj objedinjuje sve generacije, svaka porodica ima svog heroja, rekao je Putin.

foto: Printscren

Ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo izveštaj predsedniku Ruske Federacije, vrhovnom komandantu oružanim snagama Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu.

foto: Printscreen

Ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu tradicionalno se prekrstio i obilazi vojnike.

1 / 4 Foto: Printscren

On je obavio smotru trupa. Tradicionalno, vojnici koji učestvuju na paradi odgovaraju mu uzvikom: "Ura!"

foto: Printscren

Komandant parade je glavnokomandujući Kopnenih snaga Ruske Federacije, general Oleg Saljukov.

Uz muzičku numeru Aleksandrova "Sveti rat" pripadnici bataljona vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka narednik Anton Mihajlov i mlađi narednik Aleksej Fokejev iznose na Crveni trg državnu zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede

foto: printscreen

Sa Kule spasa u Kremlju označen je početak parade.

foto: Printscreen

Na Crveni trg stigao je ruski predsednik Vladimir Putin u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto: Printscreen

U obeležavanju istorijske pobede nad fašizmom učestvuje 13.000 vojnika i stotine oklopnih vozila i stotine raznih bojnih vozila, odbrambenih sistema, čak i dronova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, vojnoj paradi u Moskvi. Opširnije o tome OVDE.

Na paradi će biti prikazano najnovije naoružanje Rusije, među kojim je i robotizovani tenk "Uran-9".

Očekuje se da će biti viđeni i stelt lovački avioni pete generacije, ponos ruskog Ratnog vazduhoplovstva, "Suhoj 57" (poznat i kao T-50), navodi BBC, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Ukoliko vreme u Moskvi bude povoljno, očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera. Avioni "Mig-31" će preleteti Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete "kinžal", koje mogu uništiti i nosače aviona. Opširnije o tome OVDE.

Ruska vojska održala je i generalnu probu tradicionalne parade za Dan pobede na Crvenom trgu. Opširnije o tome OVDE.

U Vladivostoku je već održana vojna parada na kojoj je učestvovalo 1.500 vojnika i više od 50 jedinica vojne tehnike. Paradu je otvorila orkestar bubnjara sa Nahimovske vojno-pomorske akademije, tu si bili i legendarni tenk T-34, novi oklopni transporter BTR-82A, kompleks PVO „Osa“, obalski raketni kompleksi "Bastion", protivvazdušni raketno-topovski kompleksi "Pancir-S1" i sistem bacača raketa "Grad".

Na Dalekom istoku Rusije je već održana svečana vojna parada, prolaskom najnovijih borbenih vozila.

Glavnim trgom u Petropavlovsku Kamčatskom prošlo je 11 paradnih jedinica sa više od 800 vojnika. Prvi put je morska pešadija Tihookeanske flote predstavila uniformu vojnika budućnosti — opremu "Ratnik".

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Facebook/ Rusko ministarstvo odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track