BOING PUKO ZBOG TRAMPA: Izgubili 20 milijardi dolara zbog napuštanja nuklearnog sporazuma sa Iranom!
Foto: Printscreen Facebook, AP / Carolyn Kaster

prva žrtva

BOING PUKO ZBOG TRAMPA: Izgubili 20 milijardi dolara zbog napuštanja nuklearnog sporazuma sa Iranom!

Planeta -

Odlukom o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, američki predsednik Donald Tramp ugrožava više milijardi dolara vredne sporazume Boinga o obnavljanju iranske zastarele komercijalne avio-flote.

Najveća svetska vazduhoplovna kompanija ima ugovore o prodaji aviona iranskim avio-kompanijama u vrednosti oko 20 milijardi dolara, prema kataloškoj ceni. Ipak, broj ugovorenih aviona za Iran je mali u odnosu na ukupnu knjigu porudžbina Boinga, koji je prvi kvartal ove godine završio s neiizvršenim narudžbinama za više od 5.800 aviona, među kojima je više od 4.600 naručenih modela 737.

Boing je saopštio da nije uključio iranske ugovore u svoju knjigu narudžbina, tako da podatak vezan za neispunjene porudžbine ostaje nepromenjen.

Međutim, kako dodaje CNBC, Boingov evropski rival, Erbas, uključio je svoje ugovore s iranskim avio-kompanijama u svoju knjigu porudžbina.

"Posle objave predsednika Trampa, konsultovalićemo se s američkom vladom o narednim koracima", naveo je Boing u saopštenju prosleđenom medijima kasno sinoć.

Akcije kompanije su završile trgovački dan na berzi u padu za 0,6 posto.

Tramp je juče objavio da će obnoviti sankcije Iranu, koje su bile ukinute sporazumom iz 2015. godine, nakon što je Iran pristao na ograničenje nuklearnog programa, što je omogućilo ugovaranje poslova sa iranskim avio-kompanijama.

Boing je u decembru 2016. godine objavio najveći broj svojih aranžmana sa iranskim avio-kompanijama, koji obuhvata 80 mlaznih aviona za Iran Er, među kojima je 50 modela 737 MAX 8. U aprilu 2017. godine, avio-kompanija Iran Aseman Erlajns je potpisala sporazum o kupovini 30 aviona Boing 737 MAX, uz mogućnost kupovine još 30.

Kada je izvestio o sporazumu sa Iranom, Boing je naveo da će ta narudžbina obezbediti 100.000 radnih mesta u SAD. Ričard Abulafija, potpredsednik u Teal Grupi, izjavio je za CNBC da i ako sporazumi budu potpuno poništeni, to verovatno neće imati veliki uticaj na Boing.

Kurir.rs/tanjug

Foto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track