Najnovije vesti

ASAD: SAD podržavaju teroriste u Siriji, ali treći svetski rat neće početi kod nas - Rusija neće dati!
Foto: Reuters

INTERVJU

ASAD: SAD podržavaju teroriste u Siriji, ali treći svetski rat neće početi kod nas - Rusija neće dati!

Planeta

"Mi svi znamo da je jedina misija koju sprovode SAD u Siriji podrška teroristima, bez obzira na njihova imena, ili imena njihovih frakcija", rekao je predsednik Sirije Bašar al Asad u intervjuu za grčki Katimerini komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da je završena misija SAD u Siriji.

"Jedina završena američka misija u Siriji bila je kada su pomogli takozvanoj Islamskoj državi da pobegne iz Rake, što je zabeleženo na video-snimku. Vođe ID su pobegle iz Rake ka Deir-ez-Zoru kako bi se borili protiv sirijske vojske. Druga završena misija je bila kada su gađali sirijsku vojsku krajem 2016. godine u Deir-ez-Zoru koji su tada opkolili pripadnici ID", rekao je Asad.

On je objasnio da je tada jedino sirijska vojska branila taj grad, a zbog SAD i njenih saveznica pao je u ruke ID. Na pitanje da li je zabrinut da bi treći svetski rat mogao početi u Siriji, Asad je odgovorio odrečno, pre svega, kako je rekao, zbog mudrosti ruskih lidera.

foto: Reuters

"Rusija neće dozvoliti Treći svetski rat zbog svoje političke mudrosti", rekao je Asad. Upitan da prokomentariše to što ga je Tramp u jednom od tvitova nazvao "životinjom", on je rekao da je pitanje da li takav rečnik predstavlja američku kulturu.

"Kada ste predsednik države, predstavljate moral naroda pre nego svoj lični moral. Ovakav rečnik je veoma loš i ja smatram da ne postoji država na svetu koja ima takav rečnik. Drugo, dobra stvar u vezi Trampa je što se predstavlja na transparentan način, što je u tom pogledu veoma dobro", rekao je Asad.

Prema njegovim rečima, on se sa tom situacijom nosi kao političar i predsednik države.

foto: Reuters

"Što se mene lično tiče baš me briga, ne pogađa me lično. Bitno je da li će nešto uticati na mene, uticati na moju zemlju, naš rat, teroriste i atmosferu u kojoj živimo", rekao je Asad.

SIRIJA NEMA HEMIJSKO ORUŽJE

Asad podseća da Sirija ne poseduje hemijsko oružje još otkako ga se odrekla 2013. godine.

"Međunarodna agencija za hemijsko oružje je sprovela istragu o tome i jasno je dokumentovano da mi nemamo takvo oružje", rekao je on za Katemarini. Asad je napomenuo da su "priče Zapada", u kojima je Damask optužen za upotrebu hemijskog oružja, pokrenute posle pobede sirijske vojske.

"To je farsa, veoma primitivna predstava, sa ciljem da se napadne sirijska vojska. Zašto? To je najvažniji deo: kada su teroristi izgubili, SAD, Francuska i Velika Britanija, kao i njihovi drugi saveznici koji žele da destabilizuju Siriju, izgubili su jednog od glavnih aduta. Zato su morali da napadnu sirijsku vojsku, samo da bi podigli moral terorista i sprečili sirijske snage da oslobode još neka područja u Siriji", izjavio je sirijski predsednik.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...