BUKTI TRGOVINSKI RAT SAD I KINE:  Telekomunikacioni gigant prva žrtva Trampovih zabrana! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

OTKAZUJU POSLOVE

BUKTI TRGOVINSKI RAT SAD I KINE: Telekomunikacioni gigant prva žrtva Trampovih zabrana! (VIDEO)

Planeta -

Kineska telekomunikaciona kompanija ZTE morala je da stopira glavne poslove nakon što su joj vlasti SAD onemogućije pristup američkim dobavljačima.

Predsednik Donald Tramp pojačao je pritisak zbog trgovinskog i tehnološkog rata sa Pekingom. Zbog odluke američkog Ministarstva trgovine o otkazivanju porudžbina, prekinute su glavne poslovne aktivnosti kompanije, saopštili su iz ZTE.

Ministarstvo trgovine SAD uvelo je prošlog meseca sedmogodišnju zabranu prodaje komponenti ZTE jer je otkriveno da je kineska firma izvozila telekomunikacione uređaje u Iran i Severnu Koreju čime je kršila američke sankcije prema tim zemljama.

Kompanija ZTE, glavni isporučilac telekomunikacionih mreža i pametnih telefona sa sedištem u južnoj Kini, upozorila je ranije da ova zabrana ugrožava njen opstanak pošto nema pristup američkim dobavljačima ključnih tehnologija i komponenti kao što su mikročipovi.

Do zabrane je došlo usled pogoršanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine u čijem je središtu spor zbog intelektualne svojine u oblasti tehnologije, mada slučaj ZTE-a datira iz vremena pre nego što je Tramp preuzeo dužnost u januaru 2017. ZTE je naveo u saopštenju, objavljenom na berzi u Hong Kongu, da kompanija "održava dovoljno gotovine i strogo se pridržava svojih komercijalnih obaveza u skladu sa zakonima i propisima".

Kompanija i povezane strane aktivno komuniciraju sa nadležnim ministarstvima američke vlade kako bi olakšali izmenu ili ukidanje uredbe o otkazivanju porudžbina i omogućili pozitivan ishod u rešavanju ovog problema, dodaje se u saopštenju.

ZTE je nedavno uputio zahtev Kancelariji za industriju i bezbednost američkog Ministarstva za trgovinu da suspenduje zabranu, pruživši dodatne informacije kao podršku rešavanju ovog spora.

Kompanija je platila novčanu kaznu zbog kršenja američkog embarga u iznosu od 1,2 milijarde dolara, ali nije kaznila zaposlene umešane u ovaj slučaj već im je umesto toga isplatila bonuse. ZTE ima više od 70.000 zaposlenih i snabdeva mrežama ili opremom neke od najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija.

Kurir.rs/Njujork tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track