ZASEO I POČEO DA NAREĐUJE DOMAĆINIMA: Nov Trampov ambasador odmah napravio skandal u Nemačkoj
Foto: EPA

LOŠE POČEO

ZASEO I POČEO DA NAREĐUJE DOMAĆINIMA: Nov Trampov ambasador odmah napravio skandal u Nemačkoj

Planeta -

Prvog dana kad je postao američki ambasador u Nemačkoj, Ričard Grenel izazvao je diplomatski incident zbog kog je javno upozoren.

Samo nekoliko sati pošto je predao akreditive nemačkom predsedniku, Grenal je izjavom na Tviteru prešao liniju pristojnosti jednog diplomate.

foto: AP

Ričard Grenel sa Frank-Valterom Štajnmajerom

Naime, čim je njegov predsednik Donald Tramp objavio da se SAD povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma, Grenel je na svom nalogu napisao da bi nemačke kompanije koje posluju sa Iranom takođe trebalo da se iz tog posla povuku, jer će svako ko posluje sa Iranom trpeti posledice zbog sankcija SAD.

Takav ton novog ambasadora SAD u Nemačkoj, međutim, nije naišao na odobravanje, pa je ambasador opomenut na društvenim mrežama da ne bi trebalo tako da se obraća u zemlji domaćina, kao i da je pokazao aroganciju i nedostatak takta.

"Poruka svim američkim ambasadorima: ako hoćete dobre odnose sa medijima, zastupajte predsednika koji vas je postaviio. Štagod da radite, NEMOJTE predstavljati poziciju predsednika SAD", poručio mu je iskusni političar Ari Flajšer, nekadašnji sekretar za štampu bivšeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg.

Najupečatljiviju poruku Grenelu uputio je nekadašnji nemački ambasador u Americi i Velikoj Britaniji, iskusni diplomata Volfgang Išinger, koji mu je poručio da ne može da izdaje naređenja zemlji domaćinu.

"Moj savet posle duge ambasadorske karijere: objasnite politiku svoje zemlje, lobirajte za zemlju koja vam je domaćin - ali nikada ne govorite zemlji domaćinu šta da radi ukoliko želite da se klonite nevolja“, posavetovao je Išinger novoizabranog američkog ambasadora takođe putem Tvitera.

foto: Reuters

Među Grenelovim kritičarima našala se liderka Nemačkih socijaldemokrata Andrea Nales, koja smatra da je Tramp trebalo da izabere za ambasadora nekoga sa malo više osećaja za diplomatiju.

"Nije na meni da učim ljude o finoći i umetnosti diplomatije, a pogotovo ne američkog ambasadora. Ali, njemu zaista treba tutorstvo", kazala je Nalesova.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track