ERUPCIJA NA HAVAJIMA USKORO POSTAJE JOŠ JEZIVIJA: Naučnici otkrili zastrašujuću činjenicu, niko nije siguran! (VIDEO)
Foto: Reuters

gnev planete

ERUPCIJA NA HAVAJIMA USKORO POSTAJE JOŠ JEZIVIJA: Naučnici otkrili zastrašujuću činjenicu, niko nije siguran! (VIDEO)

Planeta -

Erupcija vulkana na havajskom otoku Kilauea koja traje od prošlog petka, mogla bi postati još opasnija, prenosi CNN.

Naime, naučnici koji su već najavili kako bi ova erupcija mogla da potraje nedeljama, pa čak i mesecima, najavljuju i kako bi erupcija mogla postati još opasnija.

Naučnici koji promatraju vulkan poručili su kako postoji rizik da će doći do eksplozivnih erupcija vulkana koji bi pritom mogao ispaljivati ono što su nazvali "balističkim projektilima", prenosi CNN pozivajući se na američku službu koja se bavi geološkim istraživanjima.

Zivile Roditis, meštanka koja već nedelju dana gleda kako vulkan razara njen komšiluk rekla je kako se sve to čini nestvarnim. "Svi samo žele da se zagrle. Srećom svi su živi i na sigurnom", izjavila je za CNN.

Američka geološka služba upozorila je danas na moguće eksplozivne erupcije u narednim nedeljama. DFO toga bi, kako javljaju, moglo doći jer lava nastavlja tonuti u jezero ispod kratera na Kilaueai pa bi dotok podzemne vode u kontaktu sa lavom mogao dovesti do eksplozija pare.

Te sile bi ispaljivale ono što CNN naziva "balističke projektile" koji bi mogli biti raznih veličina, od veličine kamenčića do kamenova teških nekoliko tona.

Dodaju i kako bi se oblaci puni pepela iz vulkana mogli dići još više usled čega bi pepeo pao na još veće područje.

"Trenutno ne možemo reći sa sigurnošću da će doći do ovih eksplozivnih aktivnosti kao niti kolike će eksplozije biti ni koliko boi mogle trajati", poručili su naučnici.

Kurir.rs/CNN

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track