MRAČNA TAJNA NAJMLAĐIH MILIONERA: Bogatstvo su nasledili od dede, a nad njim se nadvila senka NACISTA (VIDEO)
Foto: Profimedia, Wikipedia

otkriveno

MRAČNA TAJNA NAJMLAĐIH MILIONERA: Bogatstvo su nasledili od dede, a nad njim se nadvila senka NACISTA (VIDEO)

Planeta -

Brat i sestra blizanci Viktorija Katarina Flik i Karl Fridrih Flik najmlađi su milijarderi na nedavno objavljenoj Blumbergovoj listi, sa procenjenom vrednošću od 1,8 milijardi dolara.

Ovi 19-godišnjaci svoje nasledstvo su nasledili od dede, nekada najbogatijeg čoveka u Nemačkoj, koji je svoje carstvo izgradio na oružju i na leđima robovlasničkog rada za vreme nacističke Nemačke.

Njihov otac je, sa druge strane, bio upleten u velike političke skandale i umalo je prokockao porodično bogatsvo. Ipak, dovoljno ga je ostalo kako bi 19-godišnji blizanci mogli biti najmlađi svetski milijarderi. Iza svog tog bogatsva, kojim upravlja porodična kancelarija sa sedištem u Austriji, skriva se mračna istorija jedne od najbogatijih nemačkih industrijskih dinastija.

Bogatstvo porodice Fliks korene vuče do Fridriha Flika kojeg je sud u Ninbergu, između ostalog, osudio i zbog robovskog rada, tj. ljudi koje je izrabljivao tokom proizvodnje oružja za naciste. Stvorio je carstvo čelika koje je proširio preuzimanjem kompanija koje su bile na teritoriji koja je bila pod nacističkom okupacijom, i posebno jevrejske kompanije koje su im bile oduzete.

Tokom teškog rada u njegovim kompanijama, po nekim podacima, umrlo je gotovo 40.000 radnika.

Iz zatvora je pušten 1950. godine nakon pomilovanja koje je visoki američki poverenik udelio nemačkim industrijalcima. SAD i Velika Britanija vratili su mu njegov izgubljeni novac i postrojenja, uključujući i jedan oduzet Jevrejima.

Prodao je svoju kompaniju koja se bavila ugljem i investirao u niz različitih firmi, između ostalog i Daimler-Benc AG i postao njihov većinski deoničar.

"Ako izuzmemo sve moralne standarde, Fridrih Flik je bio genijalac koji je imao mogućnost dva puta postati najbogatiji čovek u Nemačkoj", rekao je Tomas Ramge, autor porodične istorije "D Fliks".

Za razliku od drugih bogatih nemačkih dinastija koje su svoj imetak zaradile na iskorišćavanju tokom nacističke ere, poput porodica Kuand i Etker, pa čak i nekih članova porodice Fliks, koji su imovinu vratili, Fridrih Flik i njegov sin, koji je postao jedini vlasnik konglomerata, nikada nisu.

Fridrich Flik branio je svoju nevinost i naglašavao kako nema ni legalnu ni moralnu obavezu povrata. Njegov sin pak "nije imao intelektualne ambicije da bi se nosio sa kompleksnom nemačkom prošlosti i mestu svoje porodice u njoj", smatra Ramge.

Upravo taj sin Fridrih Karl Flik nakon očeve smrti 1972. godine preuzeo je upravljanje celom kompanijom. Postao je jedini vlasnik samo nekoliko godina nakon očeve smrti nakon što je isplatio ostale članove porodice. Prodao je i ostatke onoga što je bilo oduzeto Jevrejima.

Sredinom 80-ih godina prošlog veka bio je upleten u skandal sa ilegalnim političkim donacijama koji je doveo do ostavke nemačkog ministra ekonomije i parlamentarnog predsednika. Flik je poricao da bilo šta zna o uplatama, pa protiv njega optužnica nije podignuta. Godine 1987. njegov bliski saradnik bio je kažnjen zbog izbegavanja plaćanja poreza, piše Blumberg.

foto: Vikipedija

Na vrhuncu skandala, 1985. godine, kompaniju je prodao Dojče Bank AG za tadašnjih 5,36 milijardi nemačkih maraka (nešto više od dve milijarde dolara) i tada se povukao iz javnosti.

Desetak godina nakon toga preselio se u Austriju gde je živela njegova treća supruga, Ingrid Rager, od njega mlađa 32 godine. Upoznali su se u jednom ski odmaralištu gde je Ingrid radila na recepciji. Umro je 2006. godine, dok su mu najmlađa deca, blizanci, imala samo sedam godina.

Nakon svoje smrti svakom detetu ostavio je oko milijardu dolara. Danas njihovim nasledstvom upravlja Flik Privatštiftung, porodična firma, koja nije želela da komentariše porodičnu prošlost. Njihovo nasledstvo u rukama je onih s dugogodišnjim iskustvom u bankarskom svetu. Za komentare nisu bila raspoložena ni njegova starija deca, iz drugog braka, koja takođe imaju bogatstvo od 1,8 milijardi dolara.

foto: Facebook

Mladi bogataši tako pokušavaju da žive normalnim životom, o čemu posebnu pažnju vodi njihova majka. "Dobijaju džeparac od drugog razreda, koji nije veći od onoga što dobijaju njihovi prijatelji. To je jako važno i na taj način će naučiti da raspolažu novcem. Ne želim da budu drugačiji od ostale dece", rekla je Ingrid Flik. Jednom prilikom je rekla kako im ne dozvoljava upotrebu kreditne kartice jer "deca moraju da nauče da nisu ništa posebno, no da ih prezime Flik obavezuje."

Blizanci žive životom daleko od očiju javnosti, pa tako nikad nisu objavljene njihove fotografije. O sestri se malo zna, a o bratu je poznato jedino da se bavi sportom, mačevanjem, i da je osvojio regionalnu titulu u sablji prošle godine. Pohađa državnu srednju školu u Austriji. Sa 13 godina su se preselili u privatnu vilu sa teniskim terenom, diskom i ostalim zanimljivim sadržajima.

Ali, čak i nakon smrti Fridriha Karla Flika, nije mogao izbeći mračnu porodičnu prošlost. Godine 2008. pljačkaši grobova ukrali su njegov mrtvački sanduk iz mauzoleja u Veldenu. Tražili su otkup od šest miliona evra. Lopovi su uhvaćeni, a Flikovi ostaci pronađeni u Mađarskoj ubrzo su vraćeni u Austriju.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja