FRANCUSKI MINISTAR: Evropa ne treba da prihvati SAD kao globalnog policajca, niti da bude njen vazal!
Foto: Reuters / Plamen Stoimenov

sudbina nuklearnog sporazuma

FRANCUSKI MINISTAR: Evropa ne treba da prihvati SAD kao globalnog policajca, niti da bude njen vazal!

Planeta -

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer izjavio je danas da evropske zemlje ne treba da budu "vazali SAD" posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da izađe iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovo uvede sankcije toj zemlji.

Le Mer je rekao za radio Evropa-1 da Evropa ne treba da prihvati da SAD budu "globalni ekonomski policajac", navodeći da želi da evropske kompanije nastave da trguju s Iranom uprkos Trampovoj odluci.

Francuski ministar je predložio stvaranje evropskog tela koje bi imalo ista ovlašćenja kao Ministarstvo pravde SAD da kažnjava strane kompanije zbog njihovih trgovinskih praksi.

Tramp je rekao da nuklearni sporazum iz 2015. koji je omogućio ukidanje sankcija Iranu nije dovoljan. Evropske zemlje upozoravaju da će njegova odluka podići rizik od konflikta u regionu.

Šest velikih sila SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka postigle su 2015. nuklearni sporazum s Iranom koji je pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je objavio da se SAD povlače iz tog sporazuma i najavio uvodjenje "najvišeg nivoa" ekonomskih sankcija Teheranu.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Plamen Stoimenov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track