KREMLJ: Netanijahuova poseta Moskvi nema veze sa odlukom da Rusija Siriji ne isporuči S-300
Foto: Profimedia

pogrešno tumačenje

KREMLJ: Netanijahuova poseta Moskvi nema veze sa odlukom da Rusija Siriji ne isporuči S-300

Planeta -

Odbijenje snabdevanja Sirije raketnim sistemima protivvazdušne odbrane S-300 nikako nije povezano sa nedavnom posetom izraelskog premijera Benjamina Netaniahua Moskvi, izjavio je danas portparlol Kremlja Dimitrij Peskov.

Prethodno je ruski list "Izvestija" objavio da Rusija ne pregovara sa sirijskom vladom o isporuci S-300, pozivajući se na pomoćnika ruskog predsednika za vojnotehničku saradnju Vladimira Kožina.

Peskov je povezivanje ova dva događaja ocenio kao nekorektno.

"Apsolutno je pogrešno povezivati Kožinove reči sa posetom Netanihahua jer je intervju dat pre njegovog dolaska u Moskvu" rekao je portparol Kremlja.

foto: Profimedia

Rojters taj potez vidi kao očigledan preokret Moskve i podseća da su Kožinovi komentari usledili nakon što je ranije ove nedelje u poseti Rusiji boravio izraelski premijer Benjamin Netanijahu koji je, tvrdi agencija, lobirao kod Putina da ne prebacuje rakete u Siriju.

"Za sada, mi ne razgovarao ni o kakvim isporukama novih modernih (protivvazdušnih) sistema", navodi "Izvestija" da je rekao Kožin.

On je dodao da sirijska vojska već ima "sve što joj je potrebno".

Rusija je prošlog meseca nagovestila da će snadbeti oružjem sirijskog predsednika Bašara al Asada, nakon što su zapadne zemlje izvršile vazdušne napade na Siriju.

foto: Reuters/Maxim Shemetov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su napadi uklonili bilo kakvu moralnu obavezu Rusije da uskrati Siriji rakete, dok je ruski list "Komersant" objavio, pozivajući se na neimenovane vojne izvore, da bi Rusija mogla da počne da snadbeva Siriju raketnim sistemima S-300 u bliskoj budućnosti.

Britanska agencija, međutim, zaključuje da Kožinovi komentari nagoveštavaju da se lobiranje izraelskog premijera kod Putina, za sada, isplatilo.

Kurir.rs / Tanjug, Tass

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track