VULKAN JE RAJSKO OSTRVO PRETVORIO U PAKAO: Erupcija traje 7 dana, a sada je na putu lave OPASNA ZGRADA! Ako je ne evakuišu doći će do TROVANJA (VIDEO)
Foto: Reuters

drama

VULKAN JE RAJSKO OSTRVO PRETVORIO U PAKAO: Erupcija traje 7 dana, a sada je na putu lave OPASNA ZGRADA! Ako je ne evakuišu doći će do TROVANJA (VIDEO)

Planeta -

Vulkan Kilauea na Havajima eruptira već sedam dana, a stručnjaci upozoravaju da će stvari "biti još i gore".

Iako evakuacija stanovništa traje već deset dana, a materijalna šteta je ogromna, izgleda da najgore tek dolazi. Naime, na putu lave je i geotermalna elektrana, a ako lava dođe u kontakt sa hemikalijama doći će do velikih eksplozija, piše Independent.

Tako bi "vatrene lopte" mogle da ugroze radijus od nekoliko kilometara, zbog čega vlasti panično premeštaju desetine hiljada litara zapaljivih hemikalija iz elektrane, a celu akciju koordinira hitni krizni tim.

Kao da sve navedeno nije dovoljno, geolozi upozoravaju i da bi vrh vulkana Kilauea uskoro mogao da eksplodira, zbog čega će u vazduh ući velika količina toksičnih materija koje bi mogle da izazovu trovanje stanovništva.

Još jedno upozorenje uplašenim stanovnicima stiže od poznate geofizičarke Ingrid Johanson koja kaže da se nivoi lave u krateru vulkana spuštaju, što znači da bi mogao da se začepi, a to bi onda dovelo do masovne eksplozije.

"Kretanje otopljenih stena otvorilo je prostor za lavu što je smanjilo visinu jezera na vrhu kratera. Kako nivoi jezera padaju ispod tablice podzemnih voda, voda može početi da deluje u interakciji s magmom, greje se i stvori paru", rekao je naučnik Donald Svonson.

"Ako stene počnu da padaju sa zidova koji okružuju magmu u vulkanu, one mogu da formiraju branu, a ako dođe do pritiskamože se očekivati velika eksplozija", rekao je Svonson.

Kurir.rs/Independent

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track