ŠOKANTAN GOVOR ŠEFA BRITANSKE TAJNE SLUŽBE: Moramo da sarađujemo sa Evropom i zajedno ZAUSTAVIMO ID I RUSIJU!
Foto: Profimedia

skoro izjednačio moskvu i teroriste

ŠOKANTAN GOVOR ŠEFA BRITANSKE TAJNE SLUŽBE: Moramo da sarađujemo sa Evropom i zajedno ZAUSTAVIMO ID I RUSIJU!

Planeta -

LONDON - Velika Britanija i Evropska unija moraju da izgrade blisko partnerstvo u oblasti bezbednosti nakon Bregzita, kako bi sprečili napade takozvane Islamske države i suprotstavili se pokušajima Rusije da podrije zapadne demokratije, izjavio je šef britanske obaveštne službe MI-5 Endru Parker.

On to navodi u svom govoru koji će održati u Berlinu, na skupu nemačke obaveštajne službe BfV, a u koji je Rojters imao uvid.

Prema njegovim rečima, pripadnici ID planiraju "razorne i složenije napade".

"Evropska obaveštajna saradnja danas je jednostavno neprepoznatljiva u odnosu na ono kako je izgledalo pre pet godina", rekao je Parker.

Parker je pohvalio grupu za borbu protiv terorizma (CTG) u kojoj se osim 28 zemalja članica EU nalaze i Švajcarska i Norveška i u kojoj razmenjuju obaveštajne podatke.

U svom govoru, on je označio Rusiju kao neprijateljsku državu koja pokušva da sprovede "agresivne i štetne akcije" uz pomoć svoje vojske i obaveštajnih službi.

Kako se navodi, Britanija traži novi bezbednosni sporazum sa EU kako bi osigurala kontinuirani pristup tajnim informacijama iz glavnih zemalja EU i nakon Bregzita.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track