Najnovije vesti

TRAMP DANAS ISPUNJAVA OBEĆANJE: Ambasadu SAD seli u Jerusalim, prestonicu Izraela! Netanijahu poziva i druge da slede primer
Foto: AP / Susan Walsh

SVEČANOST

TRAMP DANAS ISPUNJAVA OBEĆANJE: Ambasadu SAD seli u Jerusalim, prestonicu Izraela! Netanijahu poziva i druge da slede primer

Planeta

Sedište ambasade SAD u Izraelu od danas će biti u Jerusalimu, a savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa oštro je zbog toga kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa, ističući da je američka administracija "bazirana na lažima".

Saeb Erekat je izjavio za radio "Glas Palestine" da je Tramp prekršio obećanje da će odložiti preseljenje ambasade da bi miru dao šansu.

 

"Vašington više nije partner", naglasio je Erekat, preneo je AP.

 

Sa druge strane, premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da predsednik SAD Donald Tramp stvara istoriju time što je prepoznao Jerusalim kao prestonicu Izraela i preselio ambasadu SAD iz Tel Aviva u ovaj grad.

 

Zauvek ćemo biti zahvalni, predsednik Tramp stvara istoriju, rekao je Netanjahu uoči otvaranja ambasade SAD u Jerusalimu i dodao da će danas biti "istorijski dan" za naš izraelski narod i državu.

 

"Odluka predsednika Trampa da ambasadu preseli u Jerusalim podržava veliku i jednostavnu istinu: Jerusalim je bio prestonica jevrejskog naroda proteklih 3.000 godina. Bio je prestonica naše države proteklih 70 godina.

Ostaće naša prestonica za sva vremena", rekao je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.

 

On je poručio i ostalim državama da svoje ambasade prebace u Jerusalim, jer je "to ispravna stvar i doprinosi miru".

 

Na današnje otvaranje ambasade pozvano je 86 stranih ambasadora u Izraelu, a oko 40 je potvrdilo dolazak.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...