(VIDEO) BOLTON: Jerusalim je prestonica Izraela! Premeštanje ambasade SAD je priznanje realnosti!
Foto: Fonet/AP

DE FAKTO

(VIDEO) BOLTON: Jerusalim je prestonica Izraela! Premeštanje ambasade SAD je priznanje realnosti!

Planeta -

VAŠINGTON - Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, veruje da će prebacivanje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim olakšati put ka izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu.

Bolton u gostovanju na Ej-Bi-Siju kazao da prebacivanje ambasade predstavlja "priznanje realnosti".

"Ukoliko niste spremni da priznate Jerusalim kao prestonicu Izraela i to da je američkoj ambasadi tamo mesto, onda vi funkcionišete na potpuno drugoj talasnoj dužini. Priznanje realnosti uvek pojačava šanse za postizanje mira", poručio je Bolton.

Ivanka Tramp i Džered Kušner, kćerka i zet predsednika SAD, stigli su u Izrael gde će prisustvovati otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu, javlja Bi-Bi-Si.

foto: EPA

Navodi se da će njih dvoje u funkciji visokih savetnika u Beloj kući prisustvovati ceremoniji, uz ministra finansija Stivena Mnujčina i zamenika šefa Stejt departmenta Džona Saliena, a da će se Tramp obratiti okupljenima putem video-linka.

Podseća se da je njegova odluka da ambasadu SAD prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim razbesnela Palestince, kao i da se objavljivanje Trampovog plana poklopilo sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

SAD Jerusalim smatraju večnom i nedeljivom" prestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom i očekuju da to bude prestonica buduće palestinske države.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track