Najnovije vesti

RUSKA AMBASADA U LONDONU: Cinizam i licemerje šefa MI-5 su nas impresionirali!
Foto: Profimedia

REAKCIJE NA PROZIVKE

RUSKA AMBASADA U LONDONU: Cinizam i licemerje šefa MI-5 su nas impresionirali!

Planeta

Ambasada Rusije u Londonu saopštila je da je impresionirana nivoom cinizma i licemerja u optužbama šefa britanske obaveštajne službe MI-5 Endrua Parkera protiv Moskve.

Na sastanku obaveštajnih službi u Berlinu, Parker je nazvao incident od 4. marta, kada je otrovan bivši dvostruki agent Sergej Skripalj, "namernom i ciljanom malignom aktivnošću", koja je Rusiju dovela u rizik da postane "još izolovanija parija".

 

On tvrdi i da je ruska vlada bila umešana u "flagrantno kršenje međunarodnih pravila" dok su ruska vojska i obaveštajne službe vršili "agresivne i pogubne akcije".

 

U saopštenju ruske ambasade navodi se da nema ničeg novog u Parkerovim komentarima.

"Britanska vlada okuplja nove učesnike u svojoj antiruskoj kampanji", navodi ambasada i ističe da su izjave političkog rukovodstva pratile izjave savetnika za nacionalnu bezbednost Marka Sedvila, određenog broja visoko rangiranih vojnih zvaničnika, te Parkera.

 

"To potvrđuje činjenicu da međunarodni partneri Velike Britanije nisu zadovoljni britanskim optužbama protiv Rusije, koje ne podržavaju nikakvi dokazi. A pošto nikakvi dokazi ne mogu postojati, umesto toga koriste se dobra reputacija državnih službenika i tajnih službi kako bi se ubedili saveznici", ocenjuju u ruskoj ambasadi u Londonu.

 

Kako dodaju, ta činjenica pokazuje koliko je daleko London spreman da ide kako bi držalo zapadni blok upregnut u sukobu s Moskvom.

 

"Ono što nas je impresioniralo je nivo cinizma i licemarja. Uzmimo jedan primer, Parker, koji pokušava da nađe podršku za svoje optužbe da Rusija širi "gole laži", sam ponavlja golu laž u vezi sa takozvanih 30 ruskih teorija o trovanju Sergeja i Julije Skripalj u Solsberiju", navodi se u saopštenju ambasade.

U saopštenju se ponavlja da, pošto nisu imale pristup nikakvim značajnim informacijama o okolnostima incidenta, ruske vlasti nisu ni mogle da iznesu nikakvu zvaničnu verziju događaja.

 

"Neophodno je da Britanija pruži kredibilno objašnjenje, podržano činjenicama, o tome šta se desilo s dvoje ruskih državljana na britanskom tlu", poručuje se u saopštenju.

 

Šefovi obaveštajnih službi Evropske unije ranije danas u Berlinu saglasili su se da Moskva predstavlja primaran izvor "hibridnih pretnji" po Evropu.

 

Kako navodi AP, šefovi britanskih i nemačkih obaveštajnih agencija, najviši bezbednosni zvaničnici EU i NATO upozorili su danas u Berlinu da Rusija aktivno pokušava da podrije demokratiju dezinformisanjem, sajber napadima i tradicionalnijim sredstvima špijunaže.

Oni su, kako agencija prenosi, naveli kao jedan od argumenata hemijski napad na bivšeg kontrašpijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u britanskom gradu Solzberiju 4. marta, za šta Britanija optužuje Moskvu, koja to negira.

 

"Naše poštovanje prema ruskom narodu (...) ne može i ne sme da nas spreči da prozovemo Kremlj i odbacimo njegova očigledna kršenja međunarodnih pravila", rekao je Parker obraćajući se na sastanku obaveštajnih službi u Berlinu.

 

Parker je napad na Skripalja označio kao delo "kriminalnog siledžijstva", nakon kojeg su ubrzo usledili ruski pokušaji da se preokrene krivica.

 

To je, navodi američka agencija, rezultiralo da ruske vlasti i mediji prošire najmanje 30 alternativnih teorija o napadu u Solzberiju.

 

"Koju god glupost da izmisle, slučaj je jasan", kazao je Parker i dodao da nema sumnje o tome odakle je potekao napad na Skripalja.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...