Albanci i Bošnjaci neće u opozicioni Demokratski front
Foto: Jutjub

Albanci i Bošnjaci neće u opozicioni Demokratski front

Planeta -
Lider "Force" Genci Nimanbegu rekao je da Miodrag Lekić ne može pridobiti glasove Albanaca jer je "abolirao politiku Slobodana Miloševića“, devedestih godina

PODGORICA - Albanci i Bošnjaci u Crnoj Gori ne vide mogućnost saradnje sa Demokratskim frontom čije formiranje najavljuje crnogorska opozicija, a na čijem čelu bi bio bivši diplomata, profesor na rimskom univerzitetu Miodrag Lekić.

Lider "Force" Genci Nimanbegu rekao je za "Dnevne novine" da Lekić ne može pridobiti glasove Albanaca jer je "abolirao politiku Slobodana Miloševića“, devedestih godina.

"Sam izbor Lekića nagoveštava da front nije napravljen za manjinske narode, nego za one koji se osećaju državotnornim", rekao je Nimanbegu i dodao da ni vlast ni opozicija nisu pokazale previše razumevanja za prava Albanaca u Crnoj Gori.

Poslanik "Perspektive" Vaselj Siništaj kazao je da u toj stranci "moraju dobro da razmisle koja je najbolja opcija za njih“.

Treba se podsetiti i da je lider DPS-a Milo Đukanović nedavno otvorio vrata za sve i poručio da je ta stranka otvorena za koaliciju, tako da se i ta ponuda mora sačekati.

Siništaj međutim napominje da ni u čemu nisu bili složniji "nego u oduzimanju prava Albanacima“. Perspektiva će zato, kako kaže, sačekati i odluku najuticajnije opozicione Socijalističke narodne partije (SNP).

Siništaj je kazao da bi prišli frontu ukoliko bi se ujedinila cela opozicija i ako bi najjača opoziciona partija prihvatila ponudu PzP-a i NOVE. "U tom slučaju ne bi ni mi odbili, jer bi to bila ozbiljnija politička ponuda", kazao je Siništaj.

Poslanik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka, za radio Antena M kaže da mu poziv nije primamljiv. "Što se nas tiče, mi imamo našeg koalicionog partnera i u skladu sa tim ćemo se ponašati. Mada, gledaćemo da za izbore formiramo koaliciju sa nekom albanskom partijom, radi dobijanja poslaničkog mandata. Ali, kada je posredi pridruživanje Demokratske unije Albanaca Frontu - to ne dolazi u obzir", istakao je Zenka.

Zenka je pojasnio zbog čega tako odlučno odbijaju priključivanje Demokratskom frontu. "Oni Kosovo nazivaju terorističkom, veštačkom tvorevinom, to je jedna od smetnji. Još nisu sazrele okolnosti za saradnju sa većinom opozicionih partija, ne vidim ništa konkretno što bi moglo da nas privuče tom Frontu", rekao je Zenka.

Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke kaže da ne razmišljaju o ulasku u Front, bar ne pre ozbiljnih konsultacija. "Ne razmišljamo o posebnim aranžmanima sa bilo kim pre ozbiljnih razgovora. Prioritet su nam razgovori sa dosadašnjim partnerima, a tu je i opcija koju preferiramo, a to je samostalan izlazak na izbore", kazao je Mustafić.

Podsetimo, poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović kazao je da je Front po definiciji najšire moguće udruženje građana koji imaju neki zajednički interes koji žele da ostvare, a dodao je da su dobrodošle sve partije koje predstavljaju nacionalne manjine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track