Najnovije vesti

FRANCUSKA: Na pomolu je rat, situacija na Bliskom istoku je eksplozivna! Ne opravdavamo ovakvo nasilje!
Foto: Reuters / Ludovic Marin/ Pool

neslaganje sa SAD

FRANCUSKA: Na pomolu je rat, situacija na Bliskom istoku je eksplozivna! Ne opravdavamo ovakvo nasilje!

Planeta

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan opisao je danas situaciju na Bliskom istoku kao "eksplozivnu" i kritikovao SAD zbog jednostranih postupaka u tom regionu.

"Situacija na Bliskom istoku je eksplozivna, sprovodi se nasilje, na pomolu bi mogao biti rat", rekao je Le Drijan poslanicima u francuskom parlamentu, prenosi Rojters.

 

Šef francuske diplomatije je istakao da bezbednost Izraela kojoj je, kako je naveo, Francuska privržena, ne može da opravda ovakav nivo nasilja, navode francuski mediji.

"I Palestinci imaju pravo na mir i bezbednost", rekao je on, podsetivši na "osnovno pravo" Palestinaca na mirne proteste.

 

Le Drijan je ocenio da akcija izraelske vojske tokom jučerašnjih protesta Palestinaca nije bila opravdana niti srazmerna.

 

"Treba uzeti u obzir humanitarnu situaciju u ovoj zoni Gaze gde većina stanovnika živi u očaju i odsustvu perspektive", zaključio je on.

foto: Reuters

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim juče je došlo do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Ludovic Marin/ Pool

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...