Najnovije vesti

AMERIKANCI BLOKIRALI ISTRAGU O NASILJU U GAZI Ambasadorka SAD u UN: Niko ne bi reagovao uzdržanije od Izraela
Foto: EPA

Savet bezbednosti

AMERIKANCI BLOKIRALI ISTRAGU O NASILJU U GAZI Ambasadorka SAD u UN: Niko ne bi reagovao uzdržanije od Izraela

Planeta

SAD su blokirale predlog Saveta bezbednosti UN kojim se traži istraga o smrti Palestinaca ubijenih u nasilnim sukobima sa izraelskim snagama na granici Gaze, izveštava izraelski list Harec u utorak.

Prema pisanju tog dnevnika, Savet bezbednosti UN u svom nacrtu izjave, koji je pripremio Kuvajt, izrazio je ogorčenje zbog ubistva desetina palestinskih demonstranata od strane izraelskih snaga tokom sukoba i pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu o situaciji .

Nijedna članica SB UN ne bi reagovala s više uzdržanosti nego što je Izrael tokom sukoba sa Palestincima u Pojasu Gaze, izjavila je danas ambasadorka SAD u UN Niki Hajli na sastanku SB UN, posvećenom nasilju duž granice Izraela i Pojasa Gaze, koji se održava u Njujorku.

Hejli tvrdi da nasilje u kojem je u ponedeljak život izgubilo 59 Palestinaca nema nikakve veze s otvaranjem američke ambasade u Jerusalimu, preneo je AP. Ona je optužila ekstremiste Hamasa da godinama podstiču nasilje u Pojasu Gaze.

Ambasador Kuvajta u UN Mansur al-Otaibi rekao je da Izrael krši međunarodno pravo i da Savet bezbednosti UN "mora da uskoči" kako bi zaštitio nenaoružane Palestince.

Sastanak Saveta bezbednosti UN počeo je ranije danas u Njujorku minutom ćutanja za više od 50 Palestinaca, koje su u ponedeljak ubile izraelske snage.

Poljska ambasadorka Joana Vronecka, čija zemlja predsedava SB UN, pozvala je na takav gest u znak sećanja na ubijene Palestince, prenosi AP.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Sa ovim brojem žrtava, ponedeljak je bio najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela.

Održavanje sednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Kurir.rs/Sputnjik/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...