SKRIPALJ NIJE BIO OBIČAN PENZIONER: Američki medij otkrio od čega je živeo!
Foto: Reuters/AP

Provaljen

SKRIPALJ NIJE BIO OBIČAN PENZIONER: Američki medij otkrio od čega je živeo!

Planeta -

Bivši ruski tajni agent Sergej Skripalj bio je sve samo ne običan penzioner, tvrde američki mediji.

Kako navode, on se nakon nekoliko godina života na slobodi pojavio u Pragu gde je imao tajne sastanke sa češkim agentima. Delovao je bolesno, ali ponašao se veselo, piše Njujork tajms, navodeći da se šalio kako mu je lekar propisao viski za visoki tlak. Češkim domaćinima odao je informacije o ruskom avionu i aktivnostima svojih bivših kolega.

Ovim pada u vodu britanska tvrdnja da su Rusi otrovali Skripalja zato što je prebegao. Za njegove aktivnosti u Evripi posle prebega su svakako znali i Britanci.

Međutim, prema izvorima NYT-a koji su tražili da ostanu anonimni, Skripalj je u godinama pre nego što je otrovan puno putovao i stranim - zapadnim - tajnim službama davao informacije o Rusiji. Na taj način je zarađivao za život.

Britanija je to u najmanju ruku znala, a možda i olakšavajući saradnju pomagala svojim saveznicima.

Skripalj je češkim kolegama dao informacije o agentima službe GRU. Njegove češki kolege su nekoliko puta putovali u Britaniju kako bi se ponovno sastali sa Skripaljem. Oko Skripaljevih poseta Estoniji vlada veća tajnost i jedan funkcioner je novinama poručio da su "to osetljive informacije".

Skripalj je evropskim kolegama mogao davati samo zastarele informacije, ali mnogi tvrde da su i one bile korisne i dobrodošle. Kada je Skripalj razmenjen, naime, služio je 13-godišnju kaznu zbog odavanja agenata GRU u Evropi. U poslu je bio tokom devedesetih, a Rusija tvrdi da je izdao kolege za novac.

Kurir.rs/NYT

Foto: Reuters/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track