Najnovije vesti

EU TUŽI NEMAČKU I JOŠ 5 ČLANICA: Oglušili se na upozorenja Brisela! Razlog je neverovatan!
Foto: AP

IZVODE IH PRED SUD

EU TUŽI NEMAČKU I JOŠ 5 ČLANICA: Oglušili se na upozorenja Brisela! Razlog je neverovatan!

Planeta

Evropska komisija tužiće Nemačku i još pet članica Evropske unije zbog kršenja zakona o zagađanju vazduha.

Komisija je u četvrtak odlučila da izvede Nemačku, Rumuniju, Italiju, Veliku Britaniju, Francusku i Mađarsku pre sud.

Francuska, Nemačka i Britanija biće tužene zbog nepoštovanja ograničenja azot dioksida, a Mađarska, Italija i Rumunija zato što nisu uspele da smanje nivo zagađujućih čestica, prenosi Rojters.

EU je uvela ograničenja 2010. godine na čestice koje zagađuju vazduh, ali mnoge članica naročito u velikim gradovima, imaju zagađan vazduh daleko iznad dozvoljenog.

"Komisija je morala da zaključi da u slučaju šest država članica, predložene dodatne mere nisu dovoljne za usklađivanje sa standardima što pre", rekao je evropski komesar za ekologiju Kamenu Vela.

foto: AP

On je dodao da su Španija, Slovačka i Cceška izbegle sud tako što su obećale mere koje će im omogućiti da ispune standarde EU o kvalitetu vazduha.

Nemački grad Štutgart beleži 82 mikrograma nitrogen dioksida po kubnom metru, što je dvostruko više od dozvoljenih 40. Ministri životne sredine imali su šansu da izlože slučajeve u januaru 2018. godine, kada ih je pozvala EK.

Nemačka ministarka Barbara Hendriks jedna je od pozvanih ministara. Komisija je već upozorila desetinu EU članica početkom 2017. godine, koje se sada suočavaju sa posledicama.

Postupci su već povedeni protiv Poljske i Bugarske, dok je Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, dato još vremena da objasne svoje slučajeve. EK će u četvrtak doneti presudu o planovima za smanjenje zagađenja u zemljama.

Kurir.rs/ Dojče vele / Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...