SKINULA SE NASRED VATIKANA: Policija munjevito reagovala, svi SNIMCI HAPŠENJA KONFISKOVANI, ovo je jedan od retkih (VIDEO 18+)
Foto: YT Screenshot

skandal

SKINULA SE NASRED VATIKANA: Policija munjevito reagovala, svi SNIMCI HAPŠENJA KONFISKOVANI, ovo je jedan od retkih (VIDEO 18+)

Planeta -

Na trgu Svetog Petra u Vatikanu posetioci su na Dan Majki imali prilike da vide neobičan prizor.

Takav prizor je priredila aktivistkinja "sekstremističke" ukrajinske grupe Femen, koja se otimala policajcima dok je golog torza "dojila dete" na sred Trga svetog Petra, javlja RT.

Protestni performans napola gole žene s natpisom "alma mater" na grudima ("majka hraniteljica, u prenesenom značenju), imao je cilj da skrene pažnju papi Franji, čije su odaje na samom trgu, da "majke imaju pravo da doje decu na svakom mestu, i u svako vreme", objašnjeno je na sajtu organizacije.

Tu se navodi i da su novinari koji su pratili ovaj protest privedeni a da im je policija nezakonito zaplenila foto i video materijal.

Ovo nije prvi put da grupa protestuje u Vatikanu. U decembru su pokušali da ukradu statuu "malog Isusa" sa scenografije povodom Božića, dan nakon što su demonstrirali s natpisima na telima u znak podrške žrtvama seksualnog zlostavljanja katoličkih sveštenika - #MeToo (Ja, takođe) i Assaulted by church (Zlostavljan od Crkve).

Femen je osnovan u Ukrajini 2008. i postao je svetski poznat po "toples protestima", manje ili više smislenima i opravdanima - protiv vlada, religija, i javnih institucija.

Kurir.rs/Sputnjik/RT

Foto: YT screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track