POMPEO LOBIRA KOD EVROPLJANA PROTIV SEVERNOG TOKA 2: Mora da postoji drugi način RUSIJA: Naš gas će biti mnogo jeftiniji
Foto: EPA, Reuters

SAD RUŠE RUSKO-NEMAČKI GASOVOD

POMPEO LOBIRA KOD EVROPLJANA PROTIV SEVERNOG TOKA 2: Mora da postoji drugi način RUSIJA: Naš gas će biti mnogo jeftiniji

Planeta -

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Majkl Pompeo razgovarao je sa šeficom švedske diplomatije Margot Valstrom o projektu Severni tok 2, kojem se protive SAD.

Pompeo i Valstrom su vodili telefonski razgovor, u kome su, između ostalog, ukazali na opasnost Severnog toka 2 evropskog energetskoj bezbednosti, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Pompeo je istakao da je ubeđen da postoje alternative ovom projektu koje će biti u interesu zapadnih zemalja, "a ne u interesu ruskog predsednika Vladimira Putina".

foto: Wikipedia

Pavel Zavaljnji

S druge strane, šef komiteta Državne dume za energetiku Pavel Zavaljni danas je rekao da će tranzit ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine zavisiti od uslova koje obezbedi Kijev kao i od bezbednosti snabdevanja. On je rekao da "rizici tranzita postoje, oni su tu otkad postoji moderna Ukrajina", kao i da "sve zavisi od uslova koje nam ukrajinska strana pruži i od bezbednosti snabdevanja". Što više alternativa, to bolje, kaže on.

Zavaljni je rekao da snabdevanje gasom iz Rusije u Evropu ima zasigurno mnogo više prednosti u poređenju sa snabdevanjem iz drugih regiona, uključujući i iz SAD. Isporuka gasa preko Severnog toka 2 biće za jedan ipo put jeftinija u odnosu na stari tranzit, naglasio je šef komiteta za energetiku.

Očekuje se da "Severni tok 2" otpočne sa primenom krajem 2019. godine.

Gasovod iz Sibira, preko Baltičkog mora vodi u Evropu, a njegova izgradnja košta, kako se procenjuje, 9.5 milijardi evra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja